Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geçen sene suyumuz yoktu Bu sene tadımız YOK

Geçtiğimiz sene bugünlerde, DSİ

Geçtiğimiz sene bugünlerde, DSİ tarafından köylere giden kanallara su verilmemiş, köylü susuz kalmış, tarımsal üretim darbe almıştı. Yaşanan mağduriyetle ilgili atanmışlar muhatap kabul etmemişler, seçilmişler ise çaresiz kalmışlardı. Aradan geçen bir yılda köylere su gitti gitmesine ama bu seferde koronavirüs belası çıktı. Her sene ayrı bir dert ile boğuşan köylü ve üreticinin yüzü krediden, borçtan, girdi maliyetinden, virüsten gülmez oldu. Üretici Türkiye’de huzuru unuttu!

Üretim ve emeğin karşılığının borç ve cefa olduğu Türkiye’de çiftçi uzun zamandır gülmeyi ve huzuru unuttu! Geçtiğimiz sene bu günlerde DSİ tarafından Çanakkale’de yapılan kanal bakımları sarkıtılmış, zamanında yapılması gereken bakımlar gecikince, köylere sulama suyu gitmemiş ve üretici mağdur olmuştu. Konuyla ilgili köylüler seslerini yükseltirlerken, sorun zar zor çözülmüş ve üretici rahat bir nefes almıştı.

O günlerden bu günlere aradan tam 1 yıl geçti. Geçtiğimiz sene susuzluk ile boğuşan köylü bu sene koronavirüs ile boğuşur oldu. Virüs belasından dolayı kredilerin üzerine krediler çekildi, satışlar ve hareketlilik azaldı olan yine üreticiye oldu.

“Üreticinin en büyük sorunu sigorta”
Tarlalarda üretim yapan üreticilerin en büyük sorunu sigorta… Üreticiler sigortaları devlet tarafından güvence altında olmadığından, kendi paraları ile Bağ-Kur ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Çoğu çiftçi ise bu ödemeleri yapmayıp, sorunlarını kendileri çözer oldular.

“Neredeyse yerli çoban kalmadı”
Öte yandan Çanakkale’nin köylerinde çobanlık neredeyse tamamen Afganlara kaldı. Afganların hırslı ve düzgün çalıştığını belirten üretici, biz kendi insanımızı çalıştıramıyoruz siteminde bulundu. Sigorta ödemeleri devlet tarafından karşılanmayan üretici, sigorta bedellerinin ağır olmasından ötürü istihdama destek veremezken, yöre halkını işe almaktan vazgeçti.

“Su var ama tadımız kaçtı!”
Yüksek seyreden dolar kuru, tarımsal her ürünü etkilerken, fiyatlar son yıllarda bir hayli yükseldi. Doların artışı karşında değer kaybeden TL ile yapılan alışverişlerde girdi maliyetleri tavan derecede artarken, üretici kredi üstüne kredi çekmeye başladı. Geçtiğimiz sene susuzluk ile boğuşan köylü bu sene virüsten kaçar hale gelirken, “Sorunlar çözüldü ama tadımız epey kaçtı” yorumlarında bulundular…

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech