Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

SINAV TAKTİKLERİ

Liselere Geçiş Sınavına ve Üniversite Giriş Sınavlarına haftalar kaldı. Öğrencilerimiz bu zamana kadar yeterli ya da yetersiz bir çalışma dönemi geçerdiler. Bence bundan sonra ki dönemde bilgi edinmek kadar sınavı yönetmek de çok önemli. Sınavı yönetebilmek için bazı taktik önerilerim olacak.

TEK AMAÇ: Sınav sırasında öğrencinin tek bir amacı olması gerekmektedir. Bu amaç da bu zamana kadar öğrendiği bilgileri sınav kağıdına aktarabilmek. Başka bir amaçla sınav sırasında ilgilenmek sınav performansını düşürecektir. Başka amaç derken şunu kastediyorum. Şu kadar net çıkarmam lazım, bu puanı almam lazım, istediğim okulu kazanmam lazım gibi amaçlar sınav öncesinde tabi ki düşünülmesi gereken, odaklanması gereken amaçlardır. Fakat sınav sırasında bunlarla ilgilenmek kaygı ve panik yaratacaktır. Onun için sınav sırasında tek odaklanmamız gereken amaç bilgi ve yorumlarımızı soru çözmeye odaklamaktır.

ACABA SINAVIM NASIL GEÇİYOR: Sınav sırasında sınavın nasıl geçtiği düşüncesine takılmadan ilerlemek çok önemlidir. Sınavın  nasıl geçtiği düşüncesine takılmak sınav sırasında dikkatimizi ve konsantremizi bozacaktır. Zorlandığı her soruda sınavın iyi gitmediği düşüncesini aklına getiren öğrenci, kötü senaryolarına  odaklanıp sınavın akışını bozacaktır. Sınavın zorluk ve kolaylık derecesini öğrencinin o anada bilmesi imkansızdır. O yüzden sınavım nasıl geçtiği düşüncesi gerçekçi olmayan bir düşüncedir.

SORULAR HAKKINDA YORUM YAPMAYIN: Sorular hakkında yorum yapmayın derken yorum gücüyle sorularda kullanmaktan bahsetmiyorum. Kastettiğim yorum soruların zorluğu, kolaylığı, uzunluğu, karışıklığı ile ilgili yorumlar. Hiçbir soru çok zor yada çok kolay değildir. Eğer bir soruya ilk bakışta çok zor görünüyor, çok uzun bir soru diye bakarsak soruyu çözme ihtimalimiz azalacaktır. Yine çok kolay diye gördüğümüz bazı sorularda ayrıntıyı kaçırabilir ve soruyu yanlış çözebiliriz. Bunun içindir ki sınavda sorular hakkında bu tür yorumlar yapmak zihnimize yanlış mesajlar göndermek anlamına gelir ki bu da istemediğimiz bir durumdur. Sınavdan çıkınca çok zor gördüğümüz soruların cevaplarının ne kadar basit olduğunu görürüz. Ama sınav sırasında bu basit yolu fark etmeyiz. Nedeni ise soruya baştan önyargılı yorumla yaklaşmaktır.

YOLDAN ÇIKARAN DÜŞÜNCELER: Sınavı gidilecek bir yol olarak düşünürsek, sınav sırasında bizi bu yolun dışına çıkaracak bazı düşünceler aklımıza gelebilir. Bu düşünceleri engellemek ise imkansızdır. Örneğin ya kazanamazsam, acaba doğru cevap bu mu, şu an arkadaşlarımın ya da rakiplerimin sınavı nasıl geçiyor, çok yanlışım çıkar mı vb. . Bu düşünceler le ilgilenmek sınav sırasında bizi yoldan çıkarabilir. Öğrencinin sınav sürecinde yolda kalması önemlidir. Bu düşünceler geldiğinde onları fark edecektir.  Ama bu düşüncelerle ilgilenmemeyi öğrenebilir. Zihinsel olarak bu düşüncelerle arasında ses geçirmez bir cam olduğunu hayal edip, onları görse bile seslerini duymadığını canlandırırsa bu iç seslerden etkilenmeyecektir. Devam edeceğiz. Görüşmek üzere..

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech