Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye virüs belası ile mücadelede başarılı mı?

ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon

ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Türkiye’nin koronavirüs salgını karşısındaki başarısını değerlendirdi. Şener, kişisel görüşlerini dile getirdi…

ÇOMÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Türkiye’nin koronavirüs belası karşısındaki başarısını değerlendirdi. Türkiye, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, yoğun bakım ünitelerinin dolmaması, iyileşen hasta sayısı ve salgından etkilenen vaka sayısı olarak bir hayli önde görülüyor. ABD ve Avrupa ülkeleri virüs belasından bir hayli etkilenirken, Türkiye düşen vaka sayıları ve iyileşen hastalar göz önüne alındığında, virüste birinci perdeyi kapattı. Bu demek değil ki günde bin vaka sayısı görmezden gelinecektir. Sosyal mesafe ve temassız bir hayat, hayati önem taşımaya devam ediyor.

“Yıllardır  yapılan yatırımlar ve eşit hizmetler”

Doç. Dr. Alper Şener konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Şener, “Sağlık Bakanlığı’nın ve kanun koyucuların liderlik ve organizasyon becerisi yanında sahada da buna tam uyum görülmesi… Buda sisteme duyulan güven ile sağlanıyor. Sağlık sistemine yıllardır yapılan yatırım ve bu hizmetin yaygın-eşit-ulaşılabilir olması…

“Sağlık personellerinin özverili çalışmaya alışık olması”

Bilim kurulunun hızla karar verebilen, alan deneyimi olan ve bizzat sahada olan kişilerden oluşmuş olması… Sağlık personelinin yıllardır özverili çalışmaya alışkın olması da bir antrenmanlı ekip oluşturdu…Halk Sağlığı sisteminin oturmuş ve deneyimli olması da bir diğer faktördü…” ifadelerinde bulundu.

“Peki, diğer ülkelerde başarı neden sağlanamadı?”

Şener soruyu kendisi sordu, kendisi cevapladı. Diğer ülkelerin başarısız olması ile ilgili  Doç. Dr. Alper Şener, “Hala maske uygulamasını tartışan bazı ülkeler var! Türkiye’de bu tartışma çok kısa sürdü… Verilebilecek mevcut ilaçlar ve rehber oluşturmakta gecikme…Hepsi randomize kontrollü çalışma- yarar/ zarar çalışmalarına takıldı… Durumun acil ve özel olduğunu yeni anlıyorlar… Sağlık Sistemleri; ilaç bulmaya – satmaya öncelikli olduğu, koruyucu sağlık hizmetleri yetersizliği ve daha önemlisi sağlık/tedaviye eşit ulaşım şartları olmadığı için hasta yönetimi sorunları ile ölüm oranları yüksek oldu… Liderlik ve organizasyon becerisi eksikliği eklenmesi de üstüne tuz- biber oldu…” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech