Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Merve İnce

BESLENMEMİZDE VE SAĞLIĞIMIZDA D VİTAMİNİ

D vitamini gibi güzel ve önemli bir konuyla bugün karşınıza geldim. D vitamini vücudumuzda birçok önemli işlevi başlıca kemik yapısı içerisindeki etkisiyle dikkat çekmektedir. D vitamini seviyeleri belirli coğrafyalara göre değişkenlik gösterirken milletten millete, yaşam tarzına, giyim tarzına göre değişkenlik gösteren bir vitamindir. Sebebi ise D vitamininin kaynağının güneş ışığı olmasıdır.

D vitamini vücudun bağışıklığı konusunda oldukça önemli bir vitamindir. Günümüzde bireylerin %30’unda D vitamini eksikliği ile karşılaşmaktayız. D vitamini eksikliği vücut bağışıklığı başta olmak üzere birçok konuda etkin olduğu için bireylerin göz ardı etmemesi gereken bir konu vardır. D vitamini kaynakları diye bir başlık açmak çok ta doğru olmaz çünkü D vitamini kaynakları dediğimizde en iyi kaynak güneş ışığıdır. D vitamini güneşten vücudumuza temans edilerek vücudumuzda depo edilen ve vücutta birçok alanda etkisi olan bir vitamindir.

D vitaminin en iyi kaynağı güneştir ve bunun yanında yurt dışında zenginleştirme yapılan besinleri kaynak olarak bizim ülkemizde gösteremeyiz çünkü bizim ülkemizde besinler D vitamini yönünden zenginleştirilmemektedir. D vitamini kaynağı olarak değerlendirdiğimizde uskumru, somon, ton balığı, karaciğer ve yumurtadır. Bahsettiğim gibi en değerli ve vücuda katkısı olan kaynak güneş ışığıdır.

D vitamini seviyelerinizi doktorunuzdan bunun tahlilini isteyerek değerlendirme imkanı bulabilirsiniz. D vitamini karaciğerde depo edilen yağda eriyen bir vitamindir. D vitamini takviyesi bilinçsizce yapılabilecek bir durum değildir. Doktorunuzun dediği doz ve sürede kullanarak vücuttaki depolar desteklenmektedir.

Düşük seviyelerde olan D vitamini düzeyleri bireylerde yorgunluk, bitkinlik, eklem ağrıları ve depresyona tetikleme yapmaktadır. D vitamini yanında dengeli beslenme rutinime dikkat eder egzersizimi düzenli olarak yaparsam vücut bağışıklık sistemiyle alakalı bir problem yaşamayız. D vitamini eksikliği insülin direnci ve şeker metabolizma bozukluğu ile ilişkilendirilmektedir. D vitamini ve insülin direncini uzmanlık çalışmamda detaylı bir şekilde gözlemledim. Daha geniş çaplı çalışmalarla da desteklenirse D vitamininin insülin direnci üzerindeki etkisi kanıtlanabilir. Vücudumuz müthiş bir dengedir ve beslenme ile bu dengeyi her zaman korumaya çalışmalıyız. Sağlıklı günler

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech