Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyabet Hastaları İçin Ramazan Ayı Önerileri

Şeker hastalarının gün içinde

Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıyor. Ancak günlerin uzun olduğu günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak, “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor. Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir. Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman da bu kapsamda yaptığı açıklamada kan şekeri düşüklüğü “Hipoglisemi” hakkında bilgi verdi ve oruç tutan şeker hastalarına önerilerde bulundu.

Endokrinoloji Uz. Dr. Pınar Şişman, şeker hastalarının Ramazan ayında uyması gereken beslenme tablosuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şişman, “Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıyor. Ancak günlerin uzun olduğu günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak, ‘Hipoglisemi’ ataklarına yol açabiliyor” diyerek şu ifadelere yer verdi:

‘’Diyabet hastalarında uzun süren açlık esnasında kan şekeri tehlikeli olarak düşebilir ancak bu risk her diyabet hastası için farklıdır. Bu nedenle oruç tutma kararı verilmeden önce hasta, hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Diyabetin tipi, kullanılan ilaçlar, genel sağlık durumu, eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı gibi başka hastalıkların olup olmaması gibi birçok faktör oruç tutma kararında önem taşır. Tip 1 diyabetli (pankreas insülin rezervi olmayan ve mutlak insülin kullanımı gerektiren) hastaların oruç tutması tıbben mümkün değildir. Bu hastalarda uzun süre aç kalınması ve insülin kullanımına ara verilmesi hayatı tehdit eden diyabet komalarına neden olabilir.’’

“DOKTOR ONAYLI ORUÇ TUTMALARI SAKINCA OLUŞTURMAYABİLMEKTEDİR”

Toplumda daha sık görülen tip 2 diyabetli hastalarda ise oruç tutma kararı kişinin bireysel özelliklerine göre verildiğini belirten Şişman, “İnsülin ya da insülin salgılatıcı ilaç kullanan tip 2 diyabet hastalarının, uzun süren açlık süresince hipoglisemi (şeker düşüklüğü) yaşama olasılıkları yüksek olduğu için oruç tutmaları sakıncalıdır. Diyabete bağlı göz ve böbrek gibi organ hasarı olan hastaların da oruç tutmaları önerilmez. Ancak diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutması doktor onayı alındıktan sonra önemli bir sakınca oluşturmayabilmektedir” dedi.

“SAHURDA POSADAN ZENGİN VE UZUN SÜRE TOK TUTACAK GIDALARI TERCİH EDİN”

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Pınar Şişman oruç tutmak isteyen diyabetli hastalara önerilerini şöyle sıraladı; “Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takip ve tedavinizi yapan hekiminizle görüşüp, oruç tutmanızın uygun olup olmadığını öğrenin. Düzenli olarak parmaktan kan şeker ölçümlerinizi yapın. Unutmayın, kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersizlerden kaçının. Hipoglisemi olasılığına karşın yanınızda meyve suyu gibi şekerli bir gıda bulundurun. Ramazan boyunca beslenmenize daha fazla özen gösterin. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gıdaları tercih edin.”

“Çavdar veya tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, yumurta, zeytin, bol yeşillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. Orucunuzu salata ve bir kâse çorba ile açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam ederek ani şeker yükselmelerinden kaçınabilirsiniz. Gece ara öğününde ise, gün boyu yeterince tüketemediğiniz meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi besin gruplarına yer verin. Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek için de iftardan sonra bol su ve bunun yanında yanı sıra şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekler tercih edebilir.”

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech