Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çırpılar Köyü için direniş sürecek: “Temyize gidilirse mücadelemize devam ederiz!”

TEMA Vakfı ve Kazdağı

TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çırpılar köyü termik santralinin ÇED olumlu kararının iptal edilmesinin ardından geçtiğimiz gün basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Hukuki sürecimizi kazandık. Bakanlığın temyiz yoluna gitmesi durumunda biz de mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çırpılar köyü termik santralinin ÇED olumlu kararının iptal edilmesinin ardından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğimiz tarafından Çanakkale Yenice ilçesi, Çırpılar ve Kovancı Köyü mevkiinde planlanan “Çırpılar Kömürlü Termik Santralı” hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının iptali için açılan davada Çanakkale İdari Mahkemesi ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi. Karar biz doğaseverleri çok mutlu etti.

“5 YILDIR SÜREN MÜCADELENİN SONUNDA SEVİNCİ FAZLASIYLA HAK ETTİK”

“Çırpılar Termik Santralı’na karşı beş yıldır aralıksız ve soluksuz sürdürdüğümüz mücadeleyi başardık ve tüm yaşam savunucuları olarak sevinci fazlasıyla hak ettik. Söz konusu proje, kapya biberleri ile ünlü Agonya Ovası’nın havasını, suyunu, toprağını kirletecek ve bölgeyi yaşanmaz hale getirecek bir projedir. Süreç, Çırpılar Proje Tanıtım Dosyasının 2015 yılında Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında duyurulmasıyla başladı ve Çırpılar Köyü’nde 26 Haziran 2015 tarihinde yapılan Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi.  Bölgedeki STK’lar olarak katıldık ve köylülerle birlikte itirazlarımızı yapıp projenin zararlarını dile getirdik. Daha sonra 22.03.016 tarihinde 1. İDK toplantısı ve 13 Eylül 2017 tarihinde de 2.  İDK toplantısı gerçekleştirildi. Bu süreçte 2 İDK toplantısı çeşitli gerekçelerle iptal edildi. Haziran 2018’de projeye ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. Bu karar TEMA ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğimiz tarafından birlikte dava edildi. Ayrıca Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası da dava açtı.  Ocak 2019’da yapılan ilk duruşmanın ardından iki ayrı bilirkişi heyeti alanda yapılan keşifler sonunda raporlar düzenledi Her iki ayrı heyetin lehimize raporundan sonra mahkeme de lehimize karar vererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etti.”

“EKOLOJİK YIKIM GETİREN SANTRALLERDE ISRAR, KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR”

“Bu süreçte Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak ÇED süreçleri ve hukuki süreçler açısından çok şey yaşadık ve çok şey öğrendik ve deneyimledik. Termik santralların çevre ve insan sağlığı üzerinde yaptığı yıkıcı etkiler bilimsel raporlarla kanıtlanmıştır. İklim krizinin daha da derinleşmesine yol açtığı bilinmektedir. Buna rağmen sermayenin kar hırsı için ekolojik yıkım getiren bu kömürlü termik santralların yapımında ısrar edilmesi kabul edilemez bir durumdur.”

“Ülkemizde enerji açığı olduğu iddiası kocaman bir yalandır. Türkiye’deki kurulu güç 91 bin megavat, görülen en yüksek talep ise 47 bin megavatdır. TEİAŞ 2028 için tahmini talep miktarı ise 71 bindir. Halkın enerji ihtiyacı gözden geçirilmeli, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu uygulanmalı ve gerekli enerji doğaya zarar vermeyecek şekilde planlanacak tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmalıdır. Ülkede enerji ihtiyacı olduğu gerekçesi ile ortaya atılan termik ve nükleer gibi bu yıkım projelerinden bir an önce vazgeçilmelidir.”

“TEMYİZE GİDERSENİZ…”

“Hukuki sürecimizi de kazandık. Bakanlığın temyiz yoluna gitmesi durumunda biz de mücadeleye devam edeceğiz. Beş yıldır sürdürdüğümüz bu mücadelede başarı için yerel ve ulusal ölçekte iş birliği ve dayanışmanın ve bilimsel yaklaşımın önemini bir kez daha gördük. Bu mücadelemizde emeği geçen Agonya köylülerine ve muhtarlarına, Yenice, Kalkım, Akçakoyun, Edremit Körfezi halkına, Türkiye’nin her yanından destek olan herkese, Agonya Dayanışması’na, Yeşil Yenice Dayanışması’na, Çanakkale ZMO’ ya, İda Dayanışma’ya, Çan Çevre Derneği’ne, Temiz Hava Hakkı Platformu’na, Yuva Derneği’ne, 350 Ankara’ya, EDÇEP’e, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’ne, Çanakkale Belediyemize, Edremit Belediyemize, Küçükkuyu Belediyemize, Balıkesir ve Çanakkale CHP milletvekillerimize, dava ortağımız TEMA’ya ve alanda görev alan tüm dernek üyelerimiz ve bilimsel destek veren tüm bilim danışma kurulumuza, adını sayamadığımız emek veren herkese ve özel olarak da avukatımız Ömer Aykul’a çok teşekkür ederiz.”

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech