Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Merve İnce

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Ramazan zamanı paylaşmayı, yokluğu ve sabırı daha hissettiğimiz ve paylaştığımız vakittir. Ramazanda beslenme konusunu bugün sizlere değerlendirirken Ramazan vaktinin gerekleri ve hissettirmesi gerekene göre bir beslenme düzenlenmesi oluşturmayı amaçlıyorum. Razamazanda kendimize yetecek kadarını yemek, açlığı hissetmek ve sonrasında iftarda da bize yetecek kadarını yemek esas amacımız olmalıdır. İsraftan kaçınmak ve bu süreci elimizdekilerle sağlıklı bir şekilde beslenerek geçirmek önemli olan durumdur. Ramazanda beslenmede dikkat etmemiz gereken püf noktalar nelerdir;

  • Öncelikle sahur vaktinde sağlıklı bir kahvaltı öğünü yaparak başlayabiliriz. Bu illa büyük bir çeşitli kahvaltı olmak zorunda değildir bu bir çorba olabilir bir yumurta peynir olabilir. Tok tutucu ve midemizi zorlamayacak şekilde bir öğün olmalıdır.
  • Sahur yaptıktan sonra bir 30 dk midemizi dinlendirdikten sonra uzanıp yatarsak daha güzel olur. Çünkü midemiz doluyken direk yatmak reflüsü olanların şikayetlerini arttırırken aynı zamanda reflüyü tetikleyebilmektedir.
  • Sahur yaparken suyu yemeği yerken çok tüketmek yeterli besin almanızı engelleyerek su ile dolu bir mide ve az yetersiz yenmiş bir sahurla kalkılmış bir sahur demektir.
  • Su tüketimini sahurda yemekten 20 dk sonra gibi yaparsak çok iyi olur. Ayrıca iftar ile sahur arası aralıklı periyotlarla su tüketimini yapmak uygundur.
  • İftar saatine geldiğimizde tabi ki açlık durumu fazla seviyede olmaktadır. Ama iftar en önemli noktalardan biridir. 1 çay bardağı su ile oruç açılarak sonrasında yarım kase bir çorbayla mideye yumuşak giriş yapmak en uygunu olacaktır.
  • Çorbayı yavaş tüketerek gün boyu küçüklen mideyi hafifçe açmış oluruz. Devamında ana yemekleri yerken hızlı yemekten kaçınmak gerekmektedir.
  • Ne kadar hızlı besin tüketilirse sindirimi o kadar uzun sürmekte ve hazımsızlık problemleri ortaya çıkmaktadır.
  • İftar listenizde salata, zeytinyağlı yemek protein grubu olarak köfte, tavuk, kurubaklagil gibi seçenekler olması önemlidir. Menemen bile bu süreçte uygundur hem yumurta kaliteli protein hem de tok tutucudur. Protein grubu atlanmaması gereken bir detaydır.
  • Tahıl grubunda bulgur pilavı, pilav ve makarna porsiyonlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca pide tüketmek isteyenler için 1 çeyrek dilim (70gr) 2 dilim ekmek gibi düşünebiliriz. Ramazan pidesini de limitini bilerek tüketmemizde bir sıkıntı yoktur.
  • Gece ara öğün gibi hafif seçenekler meyve, kuru meyve, az çerez gibi atıştırmalıklar yapılabilir. Kuru yemişlerde miktara lütfen dikkat edelim.

 

Hayırlı Ramazanlar Dilerim herkese sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech