Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Eroğlu

Sağlıkçılarımız

Sağlıkta şiddet yasası, geç de olsa çıktı. Artık insanlara şifa dağıtan, hekim ve diğer personele yapılan saldırılar, cezasız kalmayacak. Filan saldırgan, ifadesi alınıp serbest bırakıldı” sözünü duymayacaksınız. Cezaların ertelenmesi, paraya çevrilmesi, denetimli serbestîlik gibi konular gündemden kalktı. Üstelik cezalar % 50 oranında artırıldı. Bu kanun değişikliğinin çok fayda getireceğine inanıyoruz. Corona Virüsle mücadelede, insanüstü gayret gösteren, bu uğurda hayatını kaybeden, sağlık çalışanlarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi,”Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözünün ne denli doğru olduğuna şahit oluyoruz. Türkiye sağlıkta dünya lideri.  İstanbul’dan bir sağlık çalışanının ifadelerine bir göz atalım .” Vaka sayısındaki baskılanma, tabi ki izolasyon önlemlerine bağlı. Ama tedavideki başarının sırrı, Türkiye’nin kendi deneyimlerini devreye sokması, yani kendi algoritmasını geliştirmesinden kaynaklanıyor. İlk vakalarda, mecburen biz de Çin deneyimlerini dikkate aldık. Çünkü başka çaremiz yoktu. Ama ilk 1-2 hafta sonra kendi tecrübelerimize dayanarak kendi algoritmamızı geliştirdik. Bakanlık neredeyse her hafta algoritmayı yeniledi. Ve böylece dünyadaki diğer uygulamalardan oldukça farklı/ayrışık bir tedavi protokolümüz oldu. Sonuçlarını da alıyoruz. Hidroksiklorokin tedavisine hastalığın çok erken döneminde başlandı. Tabi bunu yapabilmek için de yeterince ilacınızın olması gerekiyordu.

 İlaç stoku
Ve erken davranarak yeterince ilaç stoklamıştık. Favipravir tedavisine virüsün replikasyon zamanında, yani hastalık iyice ağırlaşmadan -yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkmadan- başladık. Oysa ilk uygulamalarda bu böyle değildi. Ve diğer ülkelerde hala böyle değil. Hastalık ağrılaşınca veriliyor ama o zaman da etkisi fazla olmuyor. Yoğun bakımdaki hastalarda erken entübasyondan (invaziv ventilasyondan) vazgeçtik. Çünkü bunun hastalığın seyrini çok değiştirmediğini gözlemledik. Bunun yerine non-invaziv ventilason -CPAP dediğimiz sürekli pozitif basınçlı hava yolu- tekniğine geçtik. Böylece invaziv ventilasyonun oluşturduğu akciğer hasarlarını da önlemiş olduk. Şundan emin olun; Çok donanımlı bir sağlık ordumuz var. İnanın bu konuda çok şanslıyız. Alt yapı konusunda da iyi olduğumuzu artık dünya âlem gördü. Evet, sağlık çalışanlarımızın üzerinde çok yük var. Ama onlar bunu göğüsler, yeter ki tedbirlere uyalım ve kendimizi koruyalım. Onları -acil haller hariç- gereksiz yere meşgul etmeyelim… Daha iyi haberlere ulaşacağız diye düşünüyorum. Biraz daha sabredelim ve açıklanan tedbirlere uyalım… Türkiye’nin Sağlık Ordusuna Güvenin.

Gülmece
Bir Amerikalı, bir Japon ve bir Türk Afrika’da aslan avına çıkmışlar. Amerikalı ile Japon, en son teknolojik silahlarıyla birbirlerine nazire yapıyorlarmış. Bizim Türk’te, sadece bir av tüfeği varmış. Bunlar ormanda dolaşırlarken, uzakta bir aslan görünmüş. Amerikalı lazer tüfeğini doğrultmuş ve aslana ateş etmiş, ama karavana. Hemen Japon uydudan yönlendirmeli tüfeğini doğrultup ateş etmiş, fakat o da karavana. Aslan bizimkileri fark edince üzerlerine doğru gelmeye başlamış. Amerikalı ve Japon silahı bırakıp acı sonu beklemeye başlamışlar. Türk botlarını çıkarıp spor ayakkabılarını giymeye başlamış. Amerikalı sormuş : – Ne o, aslandan hızlı mı koşacaksın? Türk cevap vermiş: – Yoo, sizden hızlı koşsam yeter!..Sağlıcakla kalınız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech