Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Bolat, virüsle mücadelede çevrenin önemine vurgu yaptı:  “Maske ve eldiveni yere atmayın!”

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Corona virüsüyle mücadelede maske, eldiven gibi tek kullanımlık ürünlerin çevreye atılmaması konusunda azami hassasiyet gösterilmesini istedi. Bolat, virüsle mücadelede bu tip hassasiyetlere uyulmasının büyük önem taşıdığına da vurgu yaparak “Ülkemizde yürütülen Covid-19 salgını ile mücadelede etkinliğin korunarak başarıya ulaşılması sürecinde atıklardan kaynaklanabilecek olası risklerin önüne geçmek adına pandemi dönemi boyunca bu hususlarda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir” dedi.

Corona virüsüyle mücadelede maske, eldiven gibi tek kullanımlık ürünlerin çevreye atılmaması konusunda azami hassasiyet gösterilmesini isteyen Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin ve dünyanın karşı karşıya kaldığı korona virüs (Covid-19) salgınına karşı mücadelede alınan tedbirler doğrultusunda, tek kullanımlık maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının biriktirilmesi, toplanması, taşınması, geçici depolanması ve atık işleme tesislerine iletilmesi işlemlerinin uygun şekilde yönetiminin sağlanması amacıyla Bakanlığımız tarafından Tek Kullanımlık Maske, Eldiven Gibi Kişisel Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetiminde Covid-19 Tedbirlerine İlişkin Genelge yayımlanmıştır.”

“Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un imzasıyla yayımlanan ve 7 maddeden oluşan genelgeye göre; Kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerinde oluşan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi amacıyla, bina giriş ve çıkışları ile ortak kullanım alanlarının bulunduğu katlara biriktirme ekipmanı yerleştirilmelidir. Atıklar için kullanılan ekipmanlar diğer atıkların ekipmanları gibi gri renkli veya gri etiketli olmalı, ekipman üzerinde sadece maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının biriktirileceğini gösteren yazı veya görseller yer almalıdır. Atıkların ayrı toplanıp geçici depolama alanına taşınması ve gerekli temizlik işleminin ayrı bir görevli personel tarafından kontrollü yürütülmesi sağlanmalıdır. Atık biriktirme, toplama, taşıma ve depolama ekipmanlarının kapaklı olması tercih edilmeli, ekipmanların içerisine torba geçirilmelidir. Ekipmanlardaki atık torbalarının dörtte üçü dolduktan sonra ağızları sıkı şekilde kapatılarak ikinci bir torbaya alınarak geçici depolama alanına götürülmelidir.” Atıkların geçici depolandığı alanlar, doğrudan güneş almayan, bina veya yerleşkenin giriş çıkış, otopark ve kaldırım gibi yoğun insan kullanımı olan yerler ile gıda depolama, hazırlama ve satış yerlerinden uzakta olmalı ve daima kapalı tutulmalıdır. Atıklar geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra diğer atık olarak evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmelidir. Sağlık kuruluşlarında veya öğrenci yurtları gibi alanlarda oluşturulan karantina birimlerinde oluşan atıklar tıbbi atık olarak yönetilmelidir. Evlerden ve iş yerlerinden kaynaklanan tek kullanımlık maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen malzemesi atıkları yırtılmaya dayanıklı plastik çöp poşetlerinde küçük miktarlar halinde toplanmalı, ağzı sıkıca kapatılan çöp torbaları yırtılma riskine karşı ikinci bir torbaya konulmalıdır.”

ATIK TORBALARI EN AZ 72 SAAT SÜREYLE BEKLETİLECEK
“Atık üzerinde virüsün hayatta kalma olasılığını en aza indirmek için atık torbaları, en az 72 saat süreyle diğer insanların ve hayvanların erişemeyeceği oda veya balkonlarda bekletilmelidir. Atıklar, atık toplama saatinden kısa süre önce çıkarılmalı ve diğer atık olarak evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmelidir. Belediyeler tarafından maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının biriktirilmesi ve teslimine yönelik yapılacak duyuru ve talimatlara uyulmalıdır.”

“Atık biriktirme, toplama, taşıma ve depolama işlemlerinde kullanılan ekipmanlar ve bu ekipmanların bulunduğu alanların her bir atık boşaltımı sonrası hijyeni sağlanmalı, bu ekipmanlar başka amaçlarla kullanılmamalıdır. Toplama, taşıma ve depolama sırasında oluşabilecek dökülme veya sızıntı suyuna yönelik tedbir alınmalı, kirlilik oluşması durumunda kirlenen yüzey dezenfekte edilmelidir. Toplanan atıklar elle açılmadan doğrudan düzenli depolama veya yakmaya gönderilmelidir. Atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafı ile görevlendirilen personel, çalışma sırasında eldiven ve maske gibi kişisel koruyucu malzeme kullanmalı, atıkla temas etmeyecek, toplama ve taşıma işlemleri sırasında özel iş elbisesi giymelidir.”

 

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech