Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Merve İnce

ŞEKER HASTALIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR

Şeker hastalığı çağımızdaki en önemli kronik hastalıklardan biri haline gelmiştir. Bireylerin hastalık gelişmesi öncesinde de beslenmeye dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Uzun süreçte şeker metabolizması bozulmuş bir şekilde ilerleyen bireylerin kan testi sonuçlarına yansımada insülin direnci oluşumu sinyal vermekte ve yaklaşık olarak 10 sene boyunca aynı kötü tabloda gidilirse şeker hastalığı tanısı konması kaçınılmaz bir duruma gelmektedir. Şeker hastalığında ve öncesinde de dikkat etmemiz gereken bazı beslenme detaylarını ve hastalığın belirtilerini sizlere düzenledim. Şimdi bunları bir değerlendirelim;

  • Ani yemek yemeler bireyin kan şekerinde dalgalanmaları arttırarak insülinin vücut şekeri düzenlemesinde zorluk ortaya çıkmaktadır.
  • Çok aç kaldıktan sonra hızlı bir şekilde tüketilen öğünler hem şeker hastaları hem de sağlıklı bireyler için şeker profilini olumsuz etkileyen beslenme davranışlarıdır.
  • Şeker hastalığı tanısı almış bireylerin açlık kan şekerlerini ve tokluk kan şekerlerini gün içinde değerlendirmesi önemlidir. Özellikle sabah çok yüksek çıkan şekerin sebebi gece 3 de ani şeker düşmeleri olabilir. O yüzden beslenme durumunuzu ve insülin dozlarınızı uzman yardımıyla gözden geçiriniz.
  • Şeker hastalığında şeker seviyelerinin düzgünlüğüne dikkat edilmez ise şeker organlara zarar vermeye başlar. Vücutta bunun sinyalleri ilk olarak göz, sinir iletimi ve böbrekten başlar.
  • Şeker hastalarının her durum ve koşula uygun olacak şekilde ani durumlar için cebinde küp şeker veya bir kuru kayısı bulundurması hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle dışarda iseniz şeker düşmelerinde bilinç kapanmaması için ağzınıza atılan bir küp şeker hayatınızı kurtarabilir.
  • Danışan ve takipçilerimden aldığım en çok sorulardan birisi şekerimin düştüğünü nasıl anlarım sorusudur. Şeker düşmesi diğer adı hipoglisemidir. Belirtileri; terleme, baş dönmesi, denge kaybı, bulanık görme, soluk ten rengidir.
  • Şeker yüksekliği ise hiperglisemidir. Hiperglisemi belirtileri ise; ağız kuruluğu, su içmek istemek, sık idrara çıkma, nefes almada güçlüktür.

Lütfen bu durumları hissedince vücudunuzda şekerin oynadığını anlayın ve bir profesyonele danışmayı ihmal etmeyin. Diyabet kontrol altında tutulduğunda vücuda minimum zararla sağlıklı bir şeklide yaşayabileceğiniz bir kronik hastalıktır. Sağlıkla kalın iyi günler

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech