Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İyileşmiş hastanın kanı ‘umut’ olabilir!

Türk Kızılay Başkanı Dr.

Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Corona virüsünü yenmiş bir kişinin kanıyla hasta kişilerin tedavi edilebilme ihtimali olduğunu söyleyerek “bilim kurulu kararını verdi, iyileşen ve üzerinden 14 gün geçmiş gönüllü bağışçılarımızdan kan toplamaya başlıyoruz. Bizim milletimiz dayanışmayı sever, fedakârlıktan kaçınmaz. Ümit ediyorum ki çok özel bir dayanışma örneği olarak önümüzdeki günlerde bu işin de üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Corona virüsüyle mücadelede her geçen gün yeni tedavi yöntemleri denenirken iyileşmiş bir hastanın kanının hastalıkla mücadelede etkili olabileceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda yapılan araştırmalarla ilgili ise Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, bilgilendirmede bulundu. Kınık, “Sağlık Bakanlığımız bu konu ile ilgili genelgesini yayınladı, algoritmalar oluşturuldu, bilim kurulu kararını verdi. İyileşen ve üzerinden 14 gün geçmiş gönüllü bağışçılarımızdan kan toplamaya başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kınık’ın açıklamasında öne çıkan satırbaşları ise şöyle:

“İyileşmiş hastalarımıza 14 gün sonra tekrar test yapılacak. O testlerde de COVID-19 negatifliği aranacak. Daha sonra da bu hastalarımızdan alacağımız kanların plazmaları ayrıştırılarak Sağlık Bakanlığımızın uygun gördüğü hastalara verilmek üzere hastanelere dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bugünden itibaren 10 gün sonra ilk vakalarının 2 haftası dolmuş olacak. Dolayısıyla onlarla iletişime geçeceğiz” dedi.

“İYİLEŞMİŞ İNSANLAR AÇISINDAN DA BİR İRSK YOK”

“Türkiye genelinde plazma alabilecek yaygın bir alt yapımız var zaten Kızılay olarak. Ama ilk etapta özellikle vakalarının çok görüldüğü 10 ilimizde yoğunlaştık. Buralarda bağışçılarımız için izole bağış noktaları oluşturduk. Vatandaşlarımız 1 hafta 10 gün sonra ilk bağışlarını verebilmiş olacaklar. Zorunlu olmayan şartlar dışında evden dışarı çıkmıyoruz, evde kalıyoruz. Ama kan vermek, özellikle kana ihtiyaç duyan lösemili yavrularımız var, trombosit bekliyorlar. Talasemili hastalarımız var eritrosit bekliyorlar. Bu insanlar için şöyle düşünsün değerli bağışçılarımız… İyileşmiş insanlar açısından da risk yok. Kan veya plazma bağışına gönül rahatlığı ile gidebilir bağışçılarımız…”

“BU İŞİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ!”

“Hastalığı yenenler zaten bu savaştan kahraman olarak çıkmışlar. Ayaktalar ve plazmalarının içerisinde, hayatın sınırında olan ağır hastaların ihtiyaç duyduğu hazır askerler, antikorlar var. Dolayısıyla o insanlara çok ihtiyaçları var hastalarımızın. Bizim milletimiz dayanışmayı sever, fedakârlıktan kaçınmaz. Ümit ediyorum ki çok özel bir dayanışma örneği olarak önümüzdeki günlerde bu işin de üstesinden geleceğiz.”

PANDEMİNİN ÖNÜ ALINAMIYOR

2019-20 koronavirüs pandemisi, 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıktı. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. Son verilere göre dünya genelinde 1 milyon civarı enfekte olduğu ifade edilirken ölü sayısının ise 50 bine çıktığı öğrenildi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech