Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tüm Ödemeler 6 Ay Ertelensin!

Çanakkale Sanayicileri ve İş

Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran COVİD-19 salgını ile yaşanan ekonomik ve sosyal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başaran, tüm ödemelerin 6 ay ertelenmesi gerektiğini ifade ederek “Bilimin ışığında COVID-19 salgınından bir çıkış yolu bulunacaktır” sözlerini kullandı.

ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, Başaran COVİD-19 salgını ile yaşanan ekonomik ve sosyal gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şu sözlere yer verdi: “Salgın ile yaşadığımız kriz dönemi geçtiğinde daha büyük bir ekonomik krizin geldiğini görüyoruz. Bilimin ışığında COVID-19 salgınından bir çıkış yolu bulunacaktır. Açıklanan ve GSMH’nın yüzde 2’sine denk gelen 100 milyar TL’lik Ekonomi Tedbir Paket desteğinin adım adım devam edeceğini düşünüyoruz. ÇASİAD olarak bir yandan insanlarımızın bu krizden en az hasarla çıkmanın yollarını ararken diğer yandan bölge olarak ortak akıl ve ortak vizyonla, katılımcı ve kapsayıcı işbirlikleri ile çözümü bulabileceğimize inanıyoruz.”

Bu süreçte ÇASİAD olarak önerilerimiz şunlardır: “Kısa dönemde üretim tesislerimizin, çalışanlarımızın sağlığını da gözetecek bir planlama ile üretime hazır halde tutulması oluşturuyor. Bu dönemde işletmelerimizin bakım, onarım çalışmalarını gerçekleştirebilir; çalışanlarımıza moral ve motivasyon verecek adımlar atabiliriz. ‘Üretim ve İhracat Seferberliği’ bilincini bugünden oluşturabiliriz. En değerli sermayemiz nitelikli insan kaynağımızdır. Çalışanlarımız ile sosyal dayanışmamızı geliştirmeliyiz. Orta vadenin bir toparlanma ve yeniden yapılandırma dönemi olacağını düşünüyoruz. Üretim ve ihracat için kriz sonrası planlamalar yapılırken, gerekli destekler ile finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik adımlar atılmalıdır. Uzun dönemli yapısal durgunluğa çözüm üretmeye bu günden başlamalıyız.

“ÖNCE KOBİ’LERİ DÜŞÜNMELİYİZ”
“Her kriz döneminde olduğu gibi bu salgın döneminde de yine en fazla KOBİ’lerimiz etkileniyor. Bu dönemde ‘Önce Küçüğü Düşün!’ ilkesini ekonomik tedbirlerde önceliklendirmemiz ve KOBİ’lerin hayatta kalmasını sağlamamız gerekiyor. Büyük şirketlerimizin KOBİ’lere olan ödemelerini geçmişte vadelere yayarak ödemesi en büyük sıkıntılardan biriydi. Bu dönemde bu sıkıntı artarak devam ediyor. Unutmayalım bu KOBİ’lerimiz büyük şirketlerimizin en önemli tedarik kanallarını oluşturuyor. Bu kanalların tıkanmaması için alınacak tedbirler, ekonominin genelinde önümüzdeki dönemde hem insani hem de sektörel bazda dramatik sonuçların ortaya çıkmasını da hafifletecektir. Böylesi dönemlerde moral motivasyon ve güven temelli bir şeffaf iletişim çok ama çok önemlidir.”

“TARIM ve TARIMA DAYALI GIDA SANAYİ ÖNCELİKLİ SEKTÖR OLMALI”
Semih Başaran, sağlığımızı korumanın tıbbi yöntemler dışındaki en önemli iki etkeninin her insanın temiz ve sağlıklı su ile gıdaya ulaşma hakkı olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının, kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğü bu süreçte, ülkemizi de yoğun olarak etkileyen Corona virüsü salgınının sektöre yıkıcı etkileri olacaktır. Tarım ve gıda üretimi sağlık malzemelerinden sonra bu zorlu dönemin en kritik sektörü olacaktır. Burada bir arz şoku yaşanmaması için tarıma ve çiftçilere her türlü desteğin sağlanması gerekmektedir. Tarım sektörü, stratejik bir sektördür. Çiftçilerimizin tarım ürünlerini üretebileceği olanakların güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin de bu gıdalara uygun fiyatta sürdürülebilir bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.”

“TÜRKİYE’NİN GENELİNDE MÜCBİR SEBEP VAR”
“Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, her tercih geleceğimizi belirleyecek. Toplum sağlığını odağa alan tercihlerin önceliklendirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda mali açıdan ne yük getirirse getirsin, dünyanın şu dönemde olağanüstü tedbirler ve destekleri devreye aldığı bir dönemden geçtiğimiz unutmayalım. Türkiye’nin genelinde bir “Mücbir Sebep” halinin yaşandığı bu günlerde ÇASİAD olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları alarak üyelerimizin yanında olacağız. Böyle dönemlerde alınacak desteklerin çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Çanakkale için her türlü hizmete hazırız.”

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech