Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakkallar ve Büfeler O Karardan Muaf Tutuldu

İçişleri Bakanlığı tarafından Koronavirüs

İçişleri Bakanlığı tarafından Koronavirüs ile mücadele kapsamında yayınladığı genelge, yerel esnafta kafa karışıklığı yaratmıştı. Marketler için yayınlanan genelgeye iki gün sonra ilave bir açıklama yapılarak 9.00’da açılıp 21.00’de kapanması ile ilgili kararın bakkalları, büfeleri ve akaryakıt istasyonlarında satış yapılan yerleri kapsamadığı bildirildi.

Koronavirüs salgını dolayısıyla tüm dünyada artış gösteren can kaybı ve vaka sayısı artış göstermeye devam ederken, devletler tarafından alınan her yeni karar ile insanların sosyal mesafelerini korumadan bir araya gelmelerini engelleme çalışmaları sürüyor.

23 Mart 2020 tarihinde İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu adına imzalanarak yayınlanan genelgede, salgının engellenmesi için marketler ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirler alınmasına karar verildiği bildirildi.

Tüm marketlerin 9.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet vereceğinin, müşteri sayısının ise market alanının onda biri kadar olacağının (100 metrekareye 10 müşteri olarak) açıklandığı genelgenin ardından Çanakkale’deki küçük esnafların kafasında soru işaretleri oluştu. Belediyeler tarafından ilk yayınlanan genelge ile birlikte bakkallara ve büfelere tebligat yapılırken küçük esnafın da 09.00’da açılıp 21.00’de kapatılacağı söylendi.

Gelen tepkilerin ardından ilk genelgeden iki gün sonra, 25 Mart 2020 tarihinde yine Genel Müdür Ali Çelik imzasıyla yayınlanan ikinci genelgede karışıklık giderildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“‘Bakkallar, Büfeler ve akaryakıt istasyonlarının parçası olup akaryakıt satışının pos cihazıyla yapıldığı, yiyecek – içecek satışı olan ve lavabo ile wc hizmetlerinin sunulduğu işletmeler’ 09.00 – 21.00 saatleri arasında hizmet vereceği talimatlandırılan ‘tüm marketler’ ifadesinden muaftır.”

PERSONEL ARAÇLARI GENELGE DIŞI

Öte yandan yine ilk genelgede belirtilen “şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçların araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecekler;  araç içindeki yolcuların oturma şekilleri mümkün olduğunca yan yana olanlarda bir koltuk boş, arka sıradakiler öndekinin çaprazı ve aynı sırada olanlarda bir koridor, diğeri cam kenarı gibi yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacaktır.” kararı da ilave açıklamada personel toplu taşıma araçlarının muaf tutulduğu belirtildi.

Eylem Gözeldere

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech