Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İtalya’dan haberler var!

Ulvi Uslu, kim mi?

Ulvi Uslu, kim mi?
Doğup büyüdüğüm topraklardan bir isim. Ne de olsa aynı havayı teneffüs edip, aynı kaynaktan gelen suyu içtik. 15-20 dönüm toprağı olan “ailenin zengin” diye bilinen, annelerimizin nasırlı ama bir o kadar da hünerli elleri ile dokudukları kendini tarihe geçirmiş o meşhur ‘Gördes halısı’nı dokumasıyla hayata tutunmaya çalışan bir hemşehrim. Halk arasındaki tabir ile ‘toprağım’…

Daha iyi bir hayat, daha güvenli ve çağdaş bir gelecek için ayrılmışız, doğup büyüdüğümüz bu topraklardan. Aslında dedelerimiz de bizler gibi görüp gelmişler. Göçer torunlarıyız. Ben belki son durak olarak Çanakkale’ye Ulvi kardeşim de uzaklara, ama çok uzaklara gitmiş. Şimdi Milano’da. Corana virüsü ile kasıp kavrulan, İtalya’nın merkezinde. Oradaki ortamı ve yaşamı bizler için anlatıyor. Vakit buldukça Milano’nun durumunu, bizlere anlatıp, bize yol gösterici açıklamalarını paylaşacak:

Merhabalar,

Size Corona virüsüyle mücadele eden İtalya’dan, bir Gördesli olarak yazıyorum. Milano Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiyim ve İtalya’da çalışıyorum.

İtalya’da yaşayan bir araştırma görevlisinin videosu daha önce paylaşılmış. Doğru noktalara temas ettiği için videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Ben de durumun ciddiyetini içinde yaşayan biri olarak paylaşmak istedim. Her ne kadar Corona virüsü tehlikesi ile yaşıyor olsam da konunun bilimsel yönü itibariyle uzmanı değilim ve bu yönüyle ilgili açıklamalar yapmayacağım.

İtalya’da ilk Corona virüsü teşhisinin konulduğu tarih 31 Ocak 2020. Yani yaklaşık 1,5 ay önce. İlk süreçte durum çok ciddiye alınmadı ve insanlar normal yaşamına devam etti. Daha sonra vakaların Milano’nun içinde bulunduğu Lombardiya bölgesinde yoğunlaşması sebebiyle bu bölgedeki okullarda eğitime ara verildi ve birtakım tedbirler alındı. (Çağrışımı sebebiyle tatil edildi ibaresini kullanmak istemiyorum. Size de tatil şeklinde bir yaklaşımı benimsememenizi tavsiye ediyorum.) Üniversitelerde online eğitime geçildi. Artan vaka sayısı sebebiyle de 14 Mart itibariyle ülke çapında karantina uygulaması başlatıldı.

Bu süreçte yasal tedbirler alındı ancak insanlar özellikle kuzeyden güney bölgelerine yani vaka sayısının daha az olduğu bölgelere gittiler. Bu da maalesef vakaların yayılmasına sebep oldu. Şu anda marketler ve eczaneler dışında diğer dükkanlar kapalı. Sadece çalışma, temel ihtiyaçlar ve sağlıkla ilgili konularda dışarıya çıkabiliyorsunuz. Alışveriş için ise sadece belediye sınırlarınız içerisindeki marketlere gidebiliyorsunuz. Aksi taktirde halk sağlığını tehlikeye atmaktan 200 Euro civarında para veya 3 ay hapis cezası bulunuyor. Para cezası alan birçok insan biliyorum.

Bu süreçte birçok arkadaşım da Türkiye’ye veya kendi ülkelerine döndü. Maalesef bunun da hastalıkları taşıma riski bulunuyor. Örneğin Yunanistan’da ortaya çıkan vaka Milano’dan dönen biriydi. Ben ve yakın çevrem insanlara Türkiye’ye gitmemesi yönünde telkinlerde bulunuyoruz. Bilindiği üzere hastalık gençleri yaşlılar kadar etkilemiyor. Farkında olmadan hastalığı taşıma ve yakın çevremize bulaştırma ihtimali var. Bu büyük bir sorumluluk ve bu şekilde ülke içerisinde yer değiştiren insanlar yüzünden de İtalya bu durumdan kötü etkilendi. Ben de bu sebeple tehlike ortadan kalkana kadar İtalya’dayım ve temel ihtiyaçlarım haricinde evimden ayrılmıyorum.

İtalya’nın yaşadığı bu zor durumdan Türkiye’nin ders çıkarması gerektiği kanaatindeyim. Durum Türkiye’de İtalya’daki kadar ciddi değil ancak alınan önemler gayet yerinde. Ne kadar önlemler alınsa da ben insanlarımızın farkındalıkları konusunda şüpheliyim ve bu konuda sorumluluk hissettiğim için bunları yazmaya karar verdim. İtalya’daki gibi bir durumla karşılaşmamak için gerekli temel tedbirleri almanızı ve bir süreliğine acil ihtiyaçlarınız dışında evinizden ayrılmamanızı tavsiye ederim. Bize bir şey olmaz anlayışı maalesef çok boş bir anlayış. Önleyici tedbirlerin öneminin bu olayla daha iyi anlaşılmış olduğu kanaatindeyim.

Sosyal medyada da ciddi bir dezenformasyon söz konusu. Sizden ricam kaynak belirtmeden yapılan paylaşımları teyit etmeniz ve buna göre paylaşmanız. Eğer yalan olduğunu düşünüyorsanız daha fazla yayılmasını önlemek için uyarmanız yerinde bir davranış olacaktır. Türkiye’nin aynı durumları yaşamamasını temenni ediyorum. Ancak İtalya’da yapılan hatalar tekrarlanırsa bunun faturasını hep birlikte ödemek zorunda kalacağımızı da belirtmek isterim.

Milano’dan selamlarımla…

Güngör Yıldız

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech