Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
root

Dördüncü Murat

Osmanlı İmparatorluğu son dönem padişahlarından birisi olan IV. Murat han, İçki yasağının hem uygulayıcısı, hem de içki seven padişahı olarak bilinir. O zamanların en büyük berduşu bekri Mustafa’da, aynı dönemde yaşamıştır. IV. Murat bu yasağa uyulup uyulmadığını, zaman, zaman halkın içine çıkıp, bizzat kontrol eder. Etmekle de kalmaz, en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlardı. Bir gün, sabaha padişah IV. Murat han yanına veziri Bayram paşayı da alarak, kılık değiştirip, tüccar kılığında Bekri Mustafa’nın kayıkçılık yaptığı Üsküdar iskelesine gelir. Duyum aldığı üzere sora, sora Bekri Mustafa’yı bulur, selam verir .-Selamın aleyküm babalık bizi karşıya atar mısın?-Olur tabi evlat! Dedikten sonra sahilden bayağı açılırlar. Bekri Mustafa kayığın oturağının altına gizlenmiş bölmeden rakı testisini çıkarır, tepesine diker.-Ohh serinledim! Dedikten sonra testiyi yerine koyacakken IV. Murat-Baba bize de ver testiyi bizde bir oh çekelim serinleyelim der.-Olmaz evlat içerisindeki su değil rakı sen içemezsin-Niye içmeyelim ?-Siz dayanamazsınız belli olur, hem kendinizi hem bizi yakarsınız. Sultan IV. Murat ısrar edince bekri Mustafa testiyi uzatır. Kayığı çekmeye devam ederken padişah IV. Murat’la veziri arasında testi gidip gelmektedir. Bir ara IV. Murat han -Baba sen IV. Murat’ın yasağından korkmaz mısın?
-Korkarım, korkmasına’da padişah beni burada nasıl görecek?
-Peki, IV. Murat’a ben söylersem?-Haha söyleyemezsin evlat sende benimle içtin seninde kellen alınır. Biraz çakırlaşan IV. Murat ;
-Ya ben IV. Murat bu adamda vezir Bayram paşaysa ne yaparsın? Bekri Mustafa, kürekleri atıp, katıla, katıla gülmeye başlar.
-Vay köftehorlar sizi. Siz buna dayanamazsınız demedim mi? iki yudumcuk almayla, biriniz padişah, biriniz vezir olmaya kalktı.
Bu olayda Padişah IV. Murat han Bekri Mustafa’yı uyarıp bağışlamıştır.

Bekri Mustafa’dan
Gel zaman git zaman bir gün yine karşı karşıya gelirler padişah 4. Murat ile Bekri Mustafa… Yine bizim Bekri Mustafa, elinde testi, kuytu bir yerde demlenmektedir… 4. Murat ise tebdili kıyafet denetimde… Görür Bekri’yi ve varır yanına… Padişahı görünce testiyi arkasına saklar Bekri Mustafa… Padişah, “Sağ elini uzat” der… Bekri sağ elindeki testiyi sol eline alır ve uzatır… Padişah bu kez, “Sol elini de uzat” der. Bekri testiyi sırtı ile duvara sıkıştırır ve sol elini de uzatır… Padişah, “İki adım öne gel” deyince, Bekri Mustafa artık dayanamaz ve “Benimle oynama Murat, testiyi kırdıracaksın” der..****. Yine bir gün Bekri, salaş, yıkık dökük bir yerde demlenmektedir. Padişah 4. Murat ise tebdili kıyafet denetimde… Bacası tüten bu salaş yeri görür ve girer içeri… Yanaşır Bekri Mustafa’nın yanına… Bekri sorar, “Nereden teşrif edersin?” “Topkapı’dan” der padişah… -“İsmini bağışla hele!..” -“Murat.” -“Anladık, başında sultan multan var mı?..” -“Var, ben Sultan Murat…” deyince padişah; Bekri Mustafa, “Buyrun cenaze namazınaaaaa!” der ve oraya sırt üstü uzanır..****.- Bekri,dolaşırken bir cami cemaati,“Başında sarığın var, gel bizim şu cenaze namazını kıldır da cenazemizi kaldıralım…” – “Ben hoca değilim ki!…” – “Sarıklı, cüppeli bir adamsın kıldır şu namazı…” – “Peki o zaman, saf tutun…” – “Allahuekbeeeer…” Namaz biter ve mevtanın üzerindeki örtüyü kaldırıp kulağına bir şeyler mırıldanır… Halk merakla sorar?… – “Ne dedin mevtaya?..” Cevap verir meraklı halka… “Sen şimdi öldün, kurtuldun gidiyorsun ahrete… Eğer orada sana sorarlarsa dünyanın halini, ‘Bekri Mustafa İmam oldu dersin, onlar anlarlar dünyanın halini” dedim. Tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar gününü kutluyor, huzurlu bir Dünya diliyoruz. Sağlıcakla kalınız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech