Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki kıta arasında insanlık dramı!

Geçtiğimiz cuma günü yaşanan

Geçtiğimiz cuma günü yaşanan İdlib saldırısının ardından Türkiye’nin ‘Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenleri durdurmamaya’ yönelik aldığı karar, Ayvacık ve Midilli arasındaki hattı hareketlendirdi. Ayvacık’a akın eden binlerce düzensiz göçmen, insan kaçakçılarının refakatiyle balık istifi gibi bindikleri botlarla, tüm dünyanın gözü önünde bir bilinmezliğe gitti. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilerine göre 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında, bu göçmenlerden 200’den fazlası Çanakkale’ye geri döndü. Gayri resmi rakamlara göre ise 4 mülteci, göç faaliyeti esnasında boğularak yaşamını yitirdi. Yunan Sahil Güvenliği, geçişlere engel olmak için göçmen botlarını tacize devam ederken iki kıta arasında süren bu insanlık dramının sonuçları, şimdiden endişe yaratıyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü, akşam saatlerinde İdlib’te TSK unsurlarına yönelik gerçekleştirilen hava saldırısının ardından Türkiye, Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlere engel olmama kararı aldı. Bu kararın ardından, çok sayıda yabancı uyruklu düzensiz göçmen başta Ayvacık olmak üzere sınırlara doğru akın etti. Cuma sabah erken saatlerde, herkesin gözü kulağı Ayvacık sahillerine kilitlenmişti. Yasadışı organizatörlerin, içlerinde kadın ve çocukların da olduğu botlarla yaptıkları bu ‘insan kaçakçılığı faaliyeti’, tüm dünyanın gözü önünde canlı canlı gerçekleşti.

Türkiye’nin dört bir yanından gruplar halinde gelen yüzlerce düzensiz göçmen, Ayvacık ve Edirne’den Yunanistan’a doğru umut yolculuğuna çıktı. İlkin göçmenlere hiçbir müdahalede bulunmayan Yunan tarafı ise kısa sürede sınır ihlallerine izin vermeyeceklerini açıkladı. Ve insanlık dramnın startı da böylece verilmiş oldu.

ZOR DURUMDA KALAN GÖÇMENLERİ TÜRK ASKERİ KUCAKLADI
Yunanistan’ın tacizlerine olumsuz hava koşulları da eklenince sınırı geçemeyen göçmenler Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yardım talebinde bulundu. Talebin ardından ise 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında komutanlığa bağlı ekipleri Ayvacık sahillerinden Kadırga Burnu ve Babakale açıklarında 105’i Afganistan, 36’sı Suriye, 20’si Senegal ve 35’i Kongo uyruklu olmak üzere 196 göçmeni kurtararak Türk kara sularından yurda getirdi. Gayri resmi rakamlara göre ise göçmenler içinden 4 kişi, göç faaliyetleri esnasında boğularak yaşamını yitirdi.

Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu iki kıta arasındaki insanlık dramının daha ne kadar süreceği bilinmezken, sürekli değişen politik dengelerin insan hayatı üzerindeki korkunç etkisi vicdan sahibi herkesi kara kara düşündürüyor.

Esra Çanlı

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech