Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Unutulmuşlardı Muhtaç olduk…

Yıllardır çırağı olmayan, kaybolan,

Yıllardır çırağı olmayan, kaybolan, unutulan meslekler 2020 yılında tekrar hatırlandı. Alım gücünün düşmesi ile Türk insanı geçmiş alışkanlıklarına geri döndü. Terzilerde ve ayakkabı tamircilerinde son zamanlarda iş yoğunluğunun arttığı görülürken, ustalar “40 yıldır bu işi yapıyoruz, kömürlükten çıkan, gözden çıkartılmış ayakkabıları tamir eder noktaya geldik” dediler.

Tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile Türkiye’de son yıllarda bazı meslekler unutulmuştu. Özellikle çırak yetiştirmeyen, çırak bulamayan meslekler zaman içerisinde işlevselliklerini yitirmiş ve tercih edilmeyen bir noktaya gelmişlerdi. 2020 yılında adeta nostalji rüzgarları esti ve vatandaşlar alım gücünün de düşmesi ile terzilere ve ayakkabı tamircilerine akın ettiler. Fiyatları 400-500 TL’yi bulan ayakkabıları alamayan vatandaşlar, eski ayakkabılarını tamir ettirmeyi tercih ettiler.

Çanakkale’de geçtiğimiz haftalarda ayakkabıcılar, yoğunluktan dolayı yeni iş alamazlarken, zaman zaman müşterilere randevu verildi.

Mesleğin üstatlarından olan Çanakkaleli Mehmet Tutar ve Özcan Akbulut ile konuyla ilişkin röportaj gerçekleştirdik. Ustalar dahi iş yoğunluklarına şaşırdıklarını söylediler.

“Ayakkabı tamiri yıllar sonra popüler oldu”
Ayakkabı Tamircisi Mehmet Tutar, “Ayakkabı tamir ettirmek son yıllarda popüler oldu. Ayakkabılar çok pahalı ve alım gücü gittikçe düşüyor. İnsanlar bir ayakkabı almadan önce 5 defa düşünüyorlar, bir botla 5 kış idare ediyorlar.

“3 hafta yeni iş alamadık”
Son zamanlarda yaşadığımız yoğunluğu şöyle ifade edeyim, 10 gün önceye kadar 3 hafta yeni iş alamadık. Raflar doldu, vatandaşları sıraya koyduk ve ayakkabılar koli koli dükkana yığıldı. Yaşadığımı bu yoğunluk ekonomik durumun en büyük göstergesidir.

“Nüfusun artmasına rağmen bu işi yapan sayısı azalıyor”
Çanakkale nüfusu her geçen yıl artıyor, nüfus artmasına rağmen bu işi yapan kişi sayısı azalıyor. Bizim mesleklerde mesleğe çırak olarak başlanır. Çıraklık sürecini tamamlanmazsan ben ayakkabıcı olacağım diyerek olamazsın. Berber, terzi ve ayakkabı tamirciliğinde son yıllarda çırak kalmadı. Meslekler kaybolmak üzere… “ cümleleri ile hem piyasanın durumunu hem de iş yoğunluğunu ifade etti.

“Kömürlükten çıkan ayakkabıları tamir ediyoruz”
Ayakkabı Tamircisi Özcan Akbulut ise, son zamanlarda yaşanan bir hadisenin artık kendilerini şaşırttığını dile getirdi. 40 senedir bu işi yapıyorum, esnafım diyen Akbulut, son zamanlarda kömürlüklerden çıkan ayakkabılar görüyorum dedi. Vatandaşların yıllar önce gözden çıkarttıkları ayakkabıların örümcek ağlarının temizlenerek giyime hazır hale getirildiğini açıklayan Akbulut, bu hadise ekonomik bir sıkıntıdır dedi.

“40 yıldır daha bir tane çırak görmedim”
Akbulut ayrıca, “40 yıldır bir tane çırak görmedim. Bu meslekler kayboluyor, biz babadan kalan bir meslek olması sebebiyle bu işe başladık. Şimdilerde işlerimiz yoğunlaştı. Alım gücü düştükçe, vatandaşlar bize geliyorlar. 500 TL’ye ayakkabı alan yurttaş, dükkanda bana 5 TL’lik ödemede artık kartla ödeyebilir miyim diye soruyor” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech