Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pazarda yüzler gülmüyor

Bu sene sebze ve

Bu sene sebze ve meyve satışları ne üreticinin ne de tüketicinin yüzünü güldürdü. Arz talep çıkması, girdi maliyetlerinin yüksekliği ile pazarda bir türlü denge sağlanamazken art arda gelen zamlar ise tezgahları daha uçurdu. Buna göre yüzde 81.46’lık artışla zam şampiyonu olan patlıcanı yüzde 10,67’lik artışla patates, yüzde 20.04’lük artışla kuru soğan takip etti.

Zamlarla başlayan 2020, zamlarla devam edeceğe benziyor. Elektrik, akaryakıt, doğalgaz derken özellikle temel tüketim alanlarında üst üste gelen zamlar, vatandaşı ve haliyle üreticiyi zora sokuyor. Keza ne üreticiler ne de tüketiciler pazar fiyatlarından memnun… Üretici kanadı, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve buna karşılık sebze fiyatlarının düşük olmasından şikayet ederken, kışlık sebzelere talebin azaldığını ifade ediyor. Mazot, gübre, ilaç, tohum gibi temel alanlarda üreticinin yaşadığı zorluk piyasayı da olumsuz yönde şekillendiriyor.

HER GEÇEN SENE BİR ÖNCEKİ SENEYİ ARATIYOR
Ocak ayının son değerlendirmelerine göre pazarda zam şampiyonu 81.46’lık artışla patlıcan oldu. Patates yüzde 10,67, kuru soğan yüzde 20.04’lük fiyat artışlarıyla zam şampiyonu ürünler listesinde yerini aldı.

Çanakkale’de de tezgahlar her geçen sene bir önceki seneyi andırır hale gelmeye devam ediyor. Öyle ki, kış meyvelerinden olan portakalın dahi kilosu 5,6 TL dolaylarında geziniyor. Hal böyle olunca sebzeden yana yüzü gülmeyen vatandaş meyve stantlarından da ancak tadımlık alışverişlerle dönüyor.

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech