Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

HEDEF VE ETKİ ALANIMIZ

Hedef ve özellikleri ile devam ediyoruz. Hedefin olmayışı harekete geçmemizi engelleyen en önemli dirençtir. İş hayatında, öğrencilik hayatında, terapide hedef yok ise ya da doğru hedef konmamışsa baştan eksik başlarız. İşte hedef koymanın önemli bir dinamiği de koyduğumuz hedefin ETKİ ALANIMIZDA olmasıdır.

Öncelik alanımız neyi istediğimiz ile ilgiliydi. ETKİ ALANIMIZ  ise neyi yapabileceğimize inandığımızla ilgilidir. ETKİ ALANIMIZIN içindeki şeyler; yapabildiğimiz, ulaşabildiğimiz, hakim olabildiğimiz, değiştirebildiğimiz  özetle sözümüzün geçtiği her şeydir. Çok kolay ulaşılabilir şeyler bizim için hedef olmaktan çıkar, cazibesini kaybeder ve motivasyon sağlamaz. Etki alanımızın içinde ama yapılabilmesi çok kolay olan şeyleri hedef olarak belirlersek , çok kolay ulaşırız ve bırakırız. Zaten 50 neti çok kolay yapabilen bir öğrenci için 55 net yapmak doğru bir hedef değildir. Çünkü kolay ulaşılır ve cazibesini kaybeder. Yüzde 10 büyüyen bir işletme için yüzde 12 büyüme hedefi koymak kimseye motivasyon sağlamaz. Çünkü etki alanımızın çok içindedir ve kolayca ulaşırız.  Hedefimiz etki alanımızın çok uzağına koymakta hedefi yanlış koymak demektir. Yine örneğimizden gidersek 50 neti rahat başaran bir öğrenci kendine 120 net ile girilebilen bir okul hedef koyarsa hedefe ulaşamaz. Çünkü koyduğu hedef çok gerçekçi değildir. Ulaşılmayacak bir hedef koymak zamanla bunu anlamanıza ve anladığınız zamanda hayal kırıklığına ve özgüven eksikliğine neden olur. Sanılanın aksine “sen hedefini yüksek tut olmaz ise  bile bir tık altını tutturursun” anlayışı hatalıdır. Maalesef bir çok velinin ya da öğrencinin hatalı davrandığı konu burasıdır. Hedef yeteneklerimizle, kapasitemizle desteklenmelidir. 70-80 nete ulaştıktan sonra bu hedef 100 nete çıkarılır mı? Tabi ki . Ama ilk baştan 120 net hedefi koymak özgüven eksikliğine , hedeften uzaklaşmaya hazır olmak demektir. Bu sadece kendi hayallerinizi öldürmenize neden olur. Doğru hedef ETKİ ALANIMIZIN yani yapabileceğimizin biraz üstünde olmalı. Böylelikle hem gerçekçi olur hem de bizi heyecanlandırır, ulaşılabilir olduğu için motivasyon sağlar. Değiştiremeyeceğimiz ya da etki edemeyeceğimiz olaylar, kişiler ve durumlar ile uğraşmak ise bizi yormaktan başka bir işe yaramaz.

Özetle bir yola çıkarken ilk yapılacak iş doğru hedef koymaktır. Doğru hedefinde iki ana dinamiği      ÖNCELİK ALANIMIZ ve ETKİ ALANIMIZI iyi bilmekten ve anlamaktan geçer. Ne kadar istiyorum? Kapasitemi kullanırsam ulaşabilir miyim? Sadece benim çabalamamla olur mu? Çevreden gelen etkenler hedefe ulaşmamı engeller mi yoksa katkı mı sağlar?  Hedeflerinize bir de bu gözden bakın, bakalım bu sefer hedefleriniz size nasıl gözükecek. Görüşmek üzere..

Kaynak: Tamer DÖVÜCÜ, Optimum Denge Modeli

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech