Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ali Güngör Yıldız

CHP’de taraflar netleşti

23 Şubat tarihinde yapılacak olan Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı seçimi için adaylar netleşti. Adaylara göre delegeler de yavaş yavaş tarafını seçmeye ve belli etmeye başladı.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık üçlüsünün çıkardığı İl Başkan Adayı Metin Ümit Ural’ın şansı, bir basamak daha üstte gözüküyor. 183 Merkez ilçe delegelerinin kaç fire ile tulum olarak Ural’ın yanında yer aldığı gözleniyor. Bu adayın kendi ilçesi Yenice’nin tüm oylarının yanında Eceabat, Çan, Ezine, Ayvacık ilçeleri ve adalardan da hatırı sayılır oy alacağı ileri sürülüyor.

Erkek ve Güneşhan’ın ilk seçimi…

Öte yandan CHP İl Başkanlığı için yeniden aday olan İsmet Güneşhan’ın ekibinin en güçlü destekçisi ise Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek olduğu biliniyor. Sayın Erkek ile Güneşhan, ilk kez bir başka ismin, koltuğunun altında olmadan sandığa gidecekler. Bu güne kadar bu ikili, hep Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la birliktelik yapıp seçimlere gidiyordu. Eğer bu seçimi alırlarsa, her iki isim de rüştünü ispat etmiş olacak.

Güneşhan ve Erkek’in yanında, blok olarak bir ilçenin ismi sayılamazken, (Merkez İlçe örneği ve sayısı anlamında) ağırlıklı olarak Gelibolu, Biga başta olmak üzere diğer ilçelerden de rakiplerine oranla daha fazla oy alması bekleniyor. Alınan bu oylar, Güneşhan’ı yeniden İl Başkanlığı koltuğuna oturtur mu? Bunu kestirmek biraz güç. Çünkü CHP İl Başkanlığı seçiminde gelecekteki Belediye Başkanlığı seçimleri ve Milletvekili seçimlerinin pazarlıkları yapılıyor. Ya da daha yumuşak bir deyimle, hesapları yapılmakta…

Rebiye-Ülgür ikilisi ve Belediye gücü…
Sabah kalktığımızda ilk işimiz, lavaboya gidip elimizi-yüzümüzü yıkamak olur. Bu, uyandığımızda belediye ile ilişkimizin başlaması anlamına gelir. Ta ki gece sifonu çekip yatıncaya kadar devam eder. Eğer gece yarısı su baskını, yangın, fırtına deprem gibi afetler yaşanırsa belediye ile ilişkimiz yine başlar. Durum böyle olunca da tabii ki belediyeyi elinde tutanlar, girdikleri-girecekleri her seçime bir adım önde başlıyor. Çan belediye Başkanı Bülent Öz’ün yaptığı gibi zamansız başkaldırıları da iyi irdelemek gerekiyor.

Çanakkale eski yıllarda olduğu gibi fabrikası ve sanayisi olan bir kent değil artık. Tüm istihdamı belediye, üniversite, il özel idaresi ve hastaneler, yani resmi kurumlar sağlıyor. Bunun için bu dairelerin, kurumların başında olan isimler de siyasette ve ticarette, hatta sosyal alanda istediğini yapıyor. Tüm gücünü halktan almasına karşın makamların gücünü, kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için kullanıyorlar. Bu kurumları ele geçirmek Çanakkale’yi ele geçirmekle eş anlamında… Rebiye ve Ülgür ikilisinin gücü de buradan geliyor.

Siyaset; zaman ve zemin ayarlamaktır
Sayın İsmail Özay’ın konuşmalarına katılmamak elde değil. Sayın Özay, birleştirici İl Başkan adayı yapılmalıydı. İsmet Güneşhan, Metin Ümit Ural da dahil olmak kaydı ile il yönetimine yazılmalı, akil isimler listesi ile seçime gidilmeliydi. Sayın Özay aday yapılmadığına göre Akil Adam olarak kalmalıdır. Niçin aday yapılmadığını ya da en etkili isimlerin ‘mış’ gibi davrandığını iyi biliyoruz. Tek dertleri gelecek hesapladıydı.

Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir de şunu gözlüyorum; Grup başı diye nitelendirilen isimlerin çevresinde bulunan, kendilerini kurmay heyeti kabul edenler var. Bu isimlerin geçmişte farklı yerlerde olduğunu, bu gün ideolojik açıdan değil ama çıkar açısından saf tuttuklarını iyi biliyoruz. Bir grup isim de lider olarak bilinen isimleri, “Ben bunu yönlendiriyorum. Ben seçileni idare ediyorum” anlayışını benimseyip ahkam kesiyor.

Kısaca, Çanakkale CHP kazanı kaynayıp duruyor. Parti tüzüğünü benimsemiş, aydın, laik, Cumhuriyetçi ideolojisi olmuş üyeleri kim ne vaat ediyor da kurşun askere dönüştürüyor? Ben bunu çözemedim. Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi’nde ideoloji bitmiş, koltuk odaklı siyaset başlamıştır. Belediye seçimleri kaybedilinceye kadar da bu siyaset devam edecek gibi gözüküyor.

Hadi hayırlı traşlar.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech