Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4 yaşındaki koyun dördüz doğurdu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Birimi’nde yetiştirilmekte olan %75-98 Ost Friz kan derecesine sahip Tahirova Süt Koyunları’nda 2020 yılı doğum sezonu başladı. Halen devam eden doğum sezonunda, 4 yaşındaki bir koyunun, toplam 12,4 kg doğum ağırlığında dördüzü oldu.

ÇOMÜ’nün haberine göre; Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Birimi’nde Tahirova Süt Koyunları’nda 2020 yılı doğum sezonu başladı. Ve şu ana kadar 51 koyunun doğum yapması sonucu 102 kuzu dünyaya geldi. Buna göre doğuran koyun başına kuzu verimi 2,0 olarak gerçekleşti.

“TAHİROVA GENOTİPİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Konuyla ilgili görüşlerini ifade eden Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Birimi’nden Doç. Dr. Cemil Tölü, söz konusu koyun ırkıyla ilgili ÇOMÜ Ziraat Fakültesinin yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Tahirova adıyla anılan koyun ırkı; uzun yıllar önce Almanya’dan getirilen Alam Süt Koyunu olarak bilinen Ost Friz Koyununun, yerli ırktan Kıvırcık Koyunu ile melezlenmesi yoluyla elde ediliyor. Tahirova %75 Ost Friz ve %25 Kıvırcık kan derecesine sahip bir ırk. Bu ırkı çalışmak için yürütücülüğü üstlendiğim ‘Süt Koyunculuğunu Geliştirme Projesi’ni hazırladık ve bu proje BAP desteği aldı. Proje ile birlikte Tahirova (Karacabey TİGEM’den alınan) ve Ost Friz (Almanya’dan getirilen) koyunları ile ‘Çevirme Melezlemesi’ yoluyla yüksek düzeyde Ost Friz kan derecesine sahip, süt ve döl verimi yüksek, erken gelişerek erken damızlıkla kullanılabilen sağlıklı bir ‘Tahirova’ genotipi oluşturma çalışmaları devam ediyor.”

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech