Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taksicilik zor zanaat

Öncelikle iyi bir şoförlük

Öncelikle iyi bir şoförlük ve çelik gibi sinirler gerektiren taksicilik, dünyanın her yerinde olduğu gibi Çanakkale’de de zor icra edilen bir meslek… Gece ve gündüz kendine has zorlukları bulunan mesleğin, taksiciler hem arakça hem müşteri ile ilgilendiklerinden bir dokun bin ah işit durumunda kalıyorlar. Yakıt giderleri, sigorta, kasko derken, giderler arasında iş yapmaya çalışan taksicilerin sorunlarına ortak olmaya seslerini duyurmaya çalıştık. Şoförler, “En çok sarhoşlardan şikayetçiyiz” dediler.

GPS gibi bir hafıza, çelik gibi sinirler, halkla ilişkiler, para alış verişi, araç bakımı, iyi düzeyde şoförlük derken bir taksicide aranan özellikler madde madde uzayıp gidiyor. Çarşı Caddesi’nde taksicilik yapan Mehmet Sekmen (48) ile geçtiğimiz günlerde bir röportaj gerçekleştirdik. Biz sorularımızı sorduk, Sekmen cevapladı. Mesleğin sorunlarını anlattı, bilhassa araçta en çok zorlandıkları konuya açıklık getirdiler. Taksicilerin ortak sorunu, “Sarhoş müşteriler!”

*Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?

M.S, “İzmir’de çalışırken deniyordum hafta sonları. Atamam Çanakkale’ye çıktı ve sonrasında da emekli oldum. Bana en uygun mesleğin bu olduğunu düşündüğüm için bildiğimiz bir şey olduğu için de yatırımımızı yapıp girdik bu işe.2010 yılında fiyatlar günümüzdeki gibi yüksek değildi.”

*Çanakkale’nin sizin için avantajı ve dezavantajı nedir?

M.S “Çanakkale’nin pek bir avantajı yok ama meslek olarak bakarsak özellikle işe yeni başlayanlar hevesli ve idealist diyebiliriz. İnsanlara hizmet vermekten onlara yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ben bizi akvaryumda çöp yiyen balıklara benzetiyorum. Biz de Çanakkale’nin refahını sağlıyoruz. Örneğin birisi sarhoş oluyor arabasını kullanamaz, kullansa ceza yiyecek biz alıyoruz, evinin önüne bırakıyoruz. Hastası olan engeli olan oluyor… Çanakkale’de ulaşımı sağlamak için bir belediye otobüsü bir de biz taksiciler varız. Onun için buradaki herkes mesleğini severek yapıyor. Onun dışında Çanakkale’nin küçük olması bizim için en büyük dezavantajlardan birisi diyebiliriz.”

*Peki, gelen talepten memnun musunuz, müşteri sayısı sizin için yeterli mi?

M.S, “Yani şu anda giderleri ancak karşılıyor. Bizi en zorlayan sorun yakıt. Kaskosu , sigortası derken iyice artıyor giderler. Ama yaza doğru turizm de başladığı için sayı daha da artıyor. 5 tane araba varsa araba başına 10 kişi düşüyor Çanakkale’de. Tabi bu büyükşehirlerde iki üç katına çıkıyor.”

*Peki, fiyat farkı oluşuyor mu diğer illere göre?

M.S, “Tabi burada açılış ücreti 5 TL, kilometre başına da 4 TL alıyoruz. Beklersek dakika başı 50 kuruş yazıyor. İstanbul’da daha ucuza gelebilir çünkü talep fazla ayrıca kısa mesafe durumu da olduğu için belli bir yere kadar sabit fiyat alıyorlar.”

*Başınıza gelen kötü bir olay var mı meslekle ilgili?

M.S, “Var tabi arkadaşlardan da duyuyoruz. En çok sarhoşlardan şikayetçiyiz. Geçen gün başıma geldi, güpe gündüz pet şişenin içerisine rakıyı koymuş içeriyi aşırı ağır bir koku sardı. Rahatsız oldum uyardım inince içmesini söyledim. Bırakmadı bende in aşağı dedim. En son havaalanın orda bırakmam gerekiyor, oturdu muhabbet etmeye başladı. İşim var gücüm var, in diyorum inmiyor. En son baktım inecek gibi değil bir de ağzını bozmaya başladı. Karşıdan bir trafik polisi geliyordu hemen selektör yaptım korna çaldım. Hemen sağ kapıdan kaçmaya çalıştı tabi yakaladık ama param yok diyor. 1 ay önce yaşandı bu olay hala gelecek o para yani.”

*Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

M.S, “Büyük problemlerimizden biri de Kepez beldesindeki ve Umurbey’ deki taksiciler merkezde çalışıyor. Bizim işimize engel oluyorlar. Kepez’den alıp Hakkari’ye götürebilirsin ya da buraya getirebilirsin ama buradan Kepez’e götüremezsin bunun yönetmelikte yeri yok yani. Gerekli yerlere müracat ediyoruz ama sonuç alamıyoruz. İkaz ediyoruz ya da belediyeyi arıyoruz. Kepez Belediyesi diyor ki araç bizim ama alan bizim değil biz bir şey yapamayız. Çanakkale Belediyesi’ni arıyoruz onlar da araç bizim değil diyorlar. Bir çözüme kavuşturamıyoruz yani. Ya kabullenip oturacaksınız ya da kavga çıkarıp cam çerçeve indireceksiniz!”

 Asena Kılınçarslan – Tunahan Ünsal

 

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech