Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siz bizim neler çektiğimizi NEREDEN BİLECEKSİNİZ!

Türkiye’de son zamanlarda en

Türkiye’de son zamanlarda en çok merak edilen soru; “Üretmek mi zor, tüketmek mi?”

Cuma günleri kentte ekonominin kalbinin attığı yer olan pazaryerine gittik. Hem üreticiyi dinledik hem tüketiciyi… İki tarafın da sorunu aynı… Türkiye’de üreten de tüketen de borçla ay sonunu getirmeye çalışıyor. Üretici İsmail Gürses, “Türkiye’de ithal lobisinin önüne geçilmelidir” derken, tüketici Muzaffer Derya, “Bu koşullarda geçiniyorum dersem sizinle dalga geçmiş olurum.” dedi.

Çanakkale’de, Cuma günleri ekonominin kalbi pazaryerinde atıyor. Yedinden yetmişe vatandaşlar ev alışverişlerini yapmak ve temel gıda maddelerini almak için pazara akın ediyorlar. Biz de dün soluğu Cuma pazarında aldık ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi dinledik. Sorular ortaktı; “Geçinebiliyor musunuz?” ve “Ay sonu geliyor mu?”

Üretici konuyu farklı bir şekilde özetlerken, tüketici pazarda kendi namına yaşadığı sorunları içtenlikle anlattı.

“BÖYLE GİDERSE MALEZYA’DAN DAHA KÖTÜ OLACAĞIZ”
CHP İl Genel Meclisi Üyesi ve Üretici İsmail Gürses, “Türkiye’de ithal lobisinin önüne geçilmedikçe tarım kurtulmaz. İthal ile Türkiye bir adım ileriye gidemez. İthalat için harcadığımız parayı, Türkiye’nin çiftçisi için harcarsak yada çiftçiye destek olursak, tarım düzelir. Böyle giderse Malezya’dan Endonezya’dan daha kötü duruma düşeceğiz. Bir gün fasulye bir gün domates 10 TL olur.

“TARIM İHA KADAR STRATEJİKTİR”
Şunu da söylemek istiyorum. Tarım ve hayvancılık bir ülkenin kurtuluşudur. Türkiye için çok önemlidir. Tarım ve hayvancılık, İnsansız Hava Aracı kadar stratejik öneme sahiptir.

“NE ÜRETECEĞİZ DİYE DEĞİL, NASIL ÖDEYECEĞİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”
Girdi maliyetleri yüksek, üretmek pahalı, çiftçinin borcu var. Çiftçi artık ne üreteceğim diye değil, borcumu nasıl öderim diye düşünüyor. Çiftçi eskiden mahsul ile haşır neşir olurken, şimdi kredilerle ve kredi kartıyla haşır neşir oluyor. Üretmek bu kadar zorken, pazardaki fiyatlar normal diyebiliriz” dedi.

“GEÇİNİYORUM DEMEK ALAY ETMEK OLUR!”
Tüketici-Emekli Öğretmen Muzaffer Derya, “Çalışan ve emekliye verilen zamlar yüzde 3 ve 5 arasında. Piyasaya yapılan zamlar yüzde 30 ve 40 arası… Bu duruma göre tüketici memnundur diyemeyiz. Doğalgaza yüzde 60, elektriğe yüzde 60, haberleşmeye, ulaşıma, sağlığa, ilaca her şeye zam! Bu koşullarda geçiniyorum demek alay etmek olur.

“KISMAK ZORUNDAYIZ!”
İnsanlar, yedikleri yiyecekten, eğiminden, sağlığından her türlü ihtiyacından kısmak zorunda kalıyor. Başka türlü hayatta kalmak mümkün değil” açıklamasında bulundu.

AY SONUNU GETİREBİLİYOR MUSUNUZ?
Derya, “Ay sonu nereye gelecek! Bu koşullarda ayın 15’ini bulabilmek mucize. Birçoğumuz kredi kartlarına yükleniyor. Kredi kartı borcu nasıl ödeniyor? Bir kart daha çıkartılıyor. O karttan o karta, o karttan, bu karta derken en son icralık olunuyor. Pazardaki fiyatlar benim maaşıma göre pahalı. İnsanların kazançları, tüketim giderlerini karşılamıyor!” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech