Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kooperatifler de çiftçinin sırtına biniyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, üretmekten başka gayesi olmayan çiftçinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilaç ve gübre kullanamaz durumda olduğunu ifade ederek, “İndirimli tarımsal krediler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından veriliyor. Bu krediler gerçekten indirimli mi?” diye sordu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye indirimli verdiği kredilere uyguladığı “Bina Bağış Fonu”, “Destekleme Fonu”, “Sigorta” kesintilerinin ardından “Kaynak Kullanım Katılım Payı” adı altında farklı bir kesintinin uygulanmasının çiftçinin belini büktüğünü söyledi. Özgür Ceylan çiftçinin üretmekten başka gayesi olmadığını ifade ederek, ekonomik sıkıntılar nedeniyle, ilaç ve gübre kullanamaz duruma geldiğini belirterek, bu durumdan kurtarılması gerektiğini söyledi. Çiftçinin borçsuz üretim yapamaz hale geldiğini ifade eden Özgür Ceylan, “Tarlasını ekebilmek, masraflarını karşılayabilmek için bankalara mahkûm edilen çiftçimizin sırtına bir de ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri biniyor” dedi. Özgür Ceylan, indirimli tarımsal kredilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle verildiğini belirterek, “Bu krediler gerçekten indirimli mi? Tarım Kredi Kooperatifleri Bina Bağış Fonu, Destekleme Fonu, sigorta derken bir de üstüne kafasına göre kaynak kullanım katılım payı ekliyor ve çiftçinin belini büküyor” diye konuştu.

KREDİ BİLE KULLANAMAZ HALDE GELDİLER
CHP’li Ceylan, çiftçinin kredi kullanabilmek için tarlasını, arazisini, evini ipotek ettirmek zorunda kaldığını ifade ederken, “Krediyi kullandırırken aldığı ipotekler yetmezmiş gibi çiftçiyi birbirine kefil yaparak borçsuz çiftçimizi de zor duruma düşürüyor, kefalet dolayısıyla diğer bankalardan da kredi kullanamaz hâle getiriyor” diye konuştu. Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredilerden aldığı kaynak kullanım katılım payının yasal olup olmadığını soran Özgür Ceylan,  “Kooperatiflerin aldığı katılım payının yasal dayanağı nedir? Tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?” diye sordu.

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech