Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KURUYORUZ!

Su zengini ülke olma

Su zengini ülke olma yolundan, hızla su fakiri olma yoluna giren Türkiye’de; barajlar, akarsular ve göller alarm vermeye başladı. Tatlı su açısından zengin olan Çanakkale’mizde de su kaynakları, her geçen yıl bir önceki yıldan daha kötü bir görüntü veriyor.

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı’nda ise su seviyesi, endişe verici noktalara geldi. Geçen yıl barajdaki doluluk oranı yüzde 100 iken bu sene bu rakam yüzde 48’e geriledi. Barajdan çekilen son fotoğraflarda bazı kısımları çorak arazileri anımsattı.

Aşırı su kullanımı, iklim değişikliği, küresel ısınma, bilinçsiz tüketim gibi faktörler yüzünden Türkiye’deki göller kuruma tehlikesi altında kaldı. Burdur Gölü, Kırşehir- Seyfe Gölü, Isparta-Eğirdir Gölü, Karaman- Meke Gölü, Denizli-Acıgöl, İstanbul-Terkos Gölü, Antalya-Avlan Gölü bu göllerden sadece bazılar… Anadolunun dört bir yanında su kaynakları üzerindeki kuruma tehlikesi her geçen gün artmaya devam ediyor.

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan, Merkez’e yakınlığı ile bilinen, doğa harikası Atikhisar Barajı’da bu sene alarm verdi. Doluluğu ve çevresindeki yeşilliği ile yediden yetmişe herkes için önemli olan Atikhisar’ın doluluk oranı bu sene şaşırttı. Yağışların az olması sebebiyle bu sene gölün doluluk oranı yüzde 48’de kaldı.

DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nün, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı sunumdan edinilen bilgilere göre; gölün geçen seneki doluluk oranı yüzde 100 olarak belirtildi. Atikhisar Barajı’nın bu seneki doluluk oranı ise geçen seneye göre yarı yarıya düşerek, sadece yüzde 48’de kaldı.

Tehlike sadece Atikhisar ile sınırlı kalmadı… 2019 yılında Çanakkale’nin barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 77’den, yüzde 43’e geriledi. İklim değişikliği konusunda henüz herhangi bir önlem alınmazken, küresel ısınma tehdidi her geçen gün kendisini hissettirmeye devam ediyor. Baraj gölünde çekilen son fotoğraflarda, gölün bazı bölümlerinin çorak araziye döndüğü gözlendi. Bir zamanlar su içerisinde olan zemin, şimdilerde tarlaya döndü!

Öte yandan geçtiğimiz sene yine doluluk oranı yüzde 100 olan Bayramdere Barajı ise bu sene sadece yüzde 56’da kaldı.

Çanakkale’de iki gündür yağan yağmurlar vatandaşın umudu oldu. Vatandaşlar hava sıcaklıklarını mevsim normallerine dönmesini ve yağmur yağmasını bekler oldu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech