Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nefesimiz Kurudu

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 11 Kasım 2019’da “Bugün Fidan Yarın Nefes” projesi kapsamında dikilen fidanların büyük bir kısmının kuruduğunu açıklamıştı. İddialara karşılık olarak Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, dikilen 11 milyonu aşkın fidanın yüzde 95 oranında tuttuğu vurgulanmıştı. Ancak Çanakkale protokolünün ve vatandaşların geniş katılım göstererek Kemel Köyü’nde diktiği fidanların da durumunun içler acısı olduğu görüldü.

11.11.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluş olan Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Bugün Fidan Yarın Nefes” adı altında 11 milyon fidan dikimi kampanyası yürütülmüş, oldukça ses getirmişti. Projeye vurgu yaparak geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, bu uygulamanın popülist bir söylem olduğu, son 17 yılda orman alanlarına yapılan büyük tahribatın, örtülmesi operasyonu olduğunu söylemişti.

Durmuş, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: “Başta Orman Bakanlığı olmak üzere, bağlı kuruluş olan Orman Genel Müdürlüğü’nün gerek Anayasa (T.C. Anayasası 169. Madde) ve 6831 Sayılı Orman Kanunu gereğince, fidanlama yapması bir zorunluluk ve asli görevidir. Orman Genel Müdürlüğü resmi kayıtlarına göre 2018 yılında 50 bin Ha alan ağaçlandırılırken, 2019 yılında ise ağaçlandırma çalışması ‘ödenek yetersizliği’ gerekçe gösterilerek 18 bin Ha‘a indirilmiştir. Geleceğe Nefes diye adlandırılan ve büyük reklam kampanyalarıyla kamuoyunu meşgul eden 11 milyon fidan usulüne uygun dikilmesi halinde toplam 4,500 Ha’lık bir alan oluşturur. 11.11.2019 tarihinde yapılan bu çalışmaya yönelik, ormancılık bilim insanları ve bizler, koşulların uygun olmadığını bildirmiştik. Mevsim itibariyle yeteri kadar yağışın olmadığı sırf Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek adına böyle bir kampanyanın yürütülmesinin yanlış olduğunu söylemiştik. Ayrıca dikilen fidanların usulüne uygun ve ehil insanlar tarafından dikilmediği de ortadaydı. Keşke o dönem ki iddialarımızda biz yanılmış olsaydık. Aşağıdaki fotoğraflarda da göreceğiniz gibi yaptığımız araştırmada dikilen 6.000 bin fidanın kuruduğu ve yerine yeni fidanların hiçbir güvencesi olmayan kadın işçiler tarafından dikildiği görülmektedir. Bu aynı zamanda devlet eliyle yürütülen bir emek sömürüsüdür.”

KEMEL KÖYÜ’NÜN DE FARKI YOK
Durmuş’un açıklamasının ardından gözler Kemel Köyü’ndeki fidanlara dikildi. Çanakkale’deki fidanların da ülke genelindeki fidanlardan pek farkının olmadığı, büyük çoğunluğunun kuruduğu ve etrafında herhangi bir koruma önlemi alınmaması nedeniyle de bazılarının ezilmiş vaziyette olduğu görüldü.

Öte yandan alanda gerçekleştirilen fidan dikim töreninden önce, büyük bir alanda ağaç kesimi yapıldığı dikkat çekti.

 Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech