Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Masa başı çalışmanın kabusu: Diz kapağı kayması!

Günün çoğunu masa maşında

Günün çoğunu masa maşında geçiren pek çok kişinin kabusu olan diz ağrısı, ‘diz kapağı kayması’nın belirtisi olabilir! Bu noktada uzmanlar ise erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırabileceğini kaydediyor.

Çağın hastalığı olarak bilinen eklem ağrılarının büyük bir kısmı hareketsiz yaşamaktan ileri geliyor. Özellikle masa başında fazla vakit geçiren ve egzersiz yapmayan kişilerde ise diz ağrıları baş göstermeye başlıyor. Uzmanlar, işte tam bu noktada ‘diz kapağı kayması’nı işaret ediyor. Sürekli masa başında oturan kişi, gün içinde aniden ayağı kalktığında dizinde güçsüzlük, ağrı gibi semptomlar hissediyor. Süreç uzadığında başvurulan doktor muayenesinde ise sonuç sıklıkla diz kapağı kayması çıkıyor.

Ağrının pek çok sebebi var
Hayat kalitesini düşüren bu rahatsızlıkta diz bazı durumlarda işlevini yerine getiremeyecek boyutlara geliyor. Diz kapağının aşırı yük altında sürekli kullanılması sonucu oluşan osteoartrit, travma ve yaralanmalar, pozisyonel olarak diz kapağının kayması, diz kapağındaki tümörler, enfeksiyon, yağ dokusunun ya da tendonların iltihaplanması, plika adı verilen dokuların yıpranması gibi pek çok rahatsızlık diz kapağı ağrısına neden olabiliyor.

Rahatsızlığa göre tedavi uygulanıyor
Gerçekleştirilen teşhis sonrasında tedavi de buna göre şekilleniyor, doktor ilk etapta fizik tedavi gerekli görürse kişi belirlenen periyotlara bağlı kalarak egzersiz yaparak bu sıkıntıdan kurtulabiliyor. Bir diğer tedavi yöntemi ise diz korsesi, bu durumda hasta doktorun tavsiyesine uygun kalarak bir süre diz korsesi kullanıyor. Ancak eğer rahatsızlık ilerlemişse ameliyat da bir diğer tedavi seçeneği haline gelebiliyor.

Hastanın öyküsü çok önemli
Kişinin hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemesi yorgunluk, aşırı kullanım, zorlama, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar ve diğer hastalıklara bağlı olarak gelişen diz kapağı ağrısında en önemli faktörlerden biri kişinin kendisini iyi tanıması…  Uzmanlar, bu noktada sorulacak soruları ise şöyle açıklıyor:

-Ağrı, dizde en çok ne zaman ortaya çıkıyor?

-Hareket arttıkça ağrı artıyor mu?

-İstirahat sırasında ağrı oluyor mu?

-Egzersiz esnasında ağrı tetikleniyor mu?

-Dizi eğip bükerken ağrı dizin en çok hangi noktasında hissediliyor?

Bu sorulara verilen cevaplarla birlikte hasta hekimin kapısını çaldığında hem tedavi seçenekleri hem de tedavi süreci kolaylaşıyor.

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech