Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hakkımızı ne kadar arıyoruz?

2019 yılında İl Tüketici

2019 yılında İl Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuru sayıları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre; Çanakkale ili genelinde, 2 bin 123 kişi Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Başvuruların bin 936’sı ise karara bağlandı. Tüketiciler en çok ayakkabılardan yana şikayette bulundular. Başvuru rakamlarına bakıldığında ayıplı ayakkabı satışları tüketicinin en çok canını yakan ürünler oldu.

TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, konuyla ilgili, İnsanların haklarını araması gerekir derken, ithal ürünler mutlaka denetlenmelidir açıklamasında bulundu.

Yerli üretimin giderek azalması ve tüketicilerin ithal ürünlere yönelmesi ile sorunlarda başladı. Ayakkabı, elektronik ürünler bilhassa cep telefonları, tüketicilerin en çok şikayette bulunduğu ürünler oldu. Şikayet başvuruları arasında 610 kişi ayıplı maldan şikayetçi, sonrasında ise 363 finansal hizmet sözleşmeleri şikayet konusu oldu.

Türkiye genelinde ise tüketiciler sırasıyla; ayakkabı, cep telefonu, banka dosya paraları, kredi kartı aidatları ve internet aboneliği sorunlarından muzdarip oldu.

“Ayakkabılarda ciddi sorunlar var”
TÜDODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “2019 yılını tüketiciler açısından değerlendirecek olursak, 2019 Türkiye genelinde birinci sırada ayıplı ayakkabı satışlarından şikayetler geliyor. İkinci sırada, cep telefonu, üçüncü sırada banka dosya paraları gelmektedir. Ayakkabıda çok ciddi sorunlar var.

“İthal ayakkabıların denetlenmesi gerekmektedir”
Bence ayakkabı üretimi ülkemiz içerisinden üretilen ürünlerden çıktı ve ithal ürünlere döndü. Özellikle Çin ve Endonezya malı ürünlere dönüş yapıldı ve denetimler ortadan kaldırıldı. Tüketiciler bu ürünleri kullanırken, ürünlerin niteliğini ve kalitesini bir anlamda tüketiciler kontrol ediyor. Biz merkezi hükümete ve ilgili bakanlığa çağrıda bulunuyoruz, ülkemize ithal olarak giren ayakkabıların daha kontrol edilmesi gerekmektedir. Niteliksiz ürünlerin ülkeye sokulmaması bir gerekliliktir.

“İlçelerde hakkını aramak daha zor!”
İlçe tüketici hakem heyetleri kapatıldı. Ancak merkezde faaliyet gösterilebiliyor. Yenice’den bir vatandaşın ayakkabısı kusurlu çıktığında, kargo ile merkeze yollaması gerekiyor. Bu da hak aramayı zorlaştırıyor. O yüzden ithal ürünlerin daha kontrollü ülkemize girişlerinin yapılması gerekiyor.”

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech