Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel ısınmadan Çanakkale de nasibini aldı

Tüm dünyanın üzerinde fikirler

Tüm dünyanın üzerinde fikirler ürettiği, ne gibi problemlere neden olacağı soruları ile sürekli irdelediği “Küresel Isınma” problemi, dünyanın farklı bölgelerinde kendisini göstermeye, etkilerini hissettirmeye başladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyir eden deniz suyu sıcaklığı dolayısıyla, Çanakkale’de balıkçılık bu sene hasar gördü. Balıkçılar umdukları kadar avlanamazken, tezgahlar boş kaldı. Kontrolsüz avlanmanın da balık popülasyonunda düşüş yarattığı ifade edildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre; denizlerde denetimler arttı ve balığın söylendiği kadar az olmadığı ifade edildi.

Avustralya’da Eylül ayının sonlarında başlayan orman yangınları kıtanın üçte birinde hayatı olumsuz etkiledi, milyonlarca canlı telef oldu. Yangınlar sonrasında küresel ısınma tartışmaları hızlandı ve dünyada tekrar öncelikli konu haline geldi. Özellikle Türkiye’de de hissedilen, havaların bir türlü soğumaması, sıcak gün sayısının artması, denizlerin sıcaklığının düşmemesi gibi etkiler özelikle balıkçıları olumsuz etkiledi. Deniz suyu sıcaklığının şimdilerde mevsim normallerinin 2 derece üzerinde seyir etmesi balık göçlerini ve üreme noktalarını değiştirdi.

Çanakkale’de tezgahlar boş kalırken, geçtiğimiz yıllarda yaşanan balık bolluğu ise bu sene görülmedi.

Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre bu sene küresel ısınma ve balık bolluğunun olmaması rakamlara da yansıdı. Ancak, yapılan denetimler ve kesilen cezalar bir hayli arttı. Öte yandan avlanan balık sayısında ise geçtiğimiz senelere oranla çok büyük bir değişiklik yaşanmadığı ifade edildi.

“2018 yılında avlanma oranı 283 bin ton”
Edinilen bilgiye göre; Türkiye genelinde, 2017 yılında avlanan toplam balık, 322 bin 173 ton. 2018 yılında ise Türkiye genelinde avlanan balıkta bu oran 283 bin 955 tona geriledi. Mevsimsel etkiler ve hava sıcaklıklarının bu rakamları her sene değiştireceği belirtildi.

“Kesilen ceza sayısı 153”
Öte yandan, Müdürlük tarafından Çanakkale’de denetimler bir hayli arttırıldı. 2018 yılında, toplam denetim sayısı 2 bin 142 iken, kesilen ceza sayısı ise 130’du. 2019 yılında yapılan denetim sayısı 2 bin 324’e yükseldi. Kesilen ceza sayısı ise 153 oldu.

İstatistiklerde görüldüğü üzere, Türkiye genelinde hamsi avlanma oranlarında ciddi bir düşüş meydana geldi. 2017 yılında 158 bin ton hamsi avlanırken, 2018 yılında bu sayı 96 bin tona kadar düştü. Vatandaşlar ortaya çıkan bu tabloda deniz sıcaklıklarının düşmemesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyir etmesi dolayısıyla bizim daha küresel ısınmadan ağzımız çok yanacak yorumlarında bulundular.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech