Gebelik dönemi beslenmedeki en önemli dönemlerden biridir. Çünkü yeni bir bireyin sağlıklı büyüme ve gelişme gösterebilmesinin temelleri hamilelik dönemi, anne beslenmesinde yatmaktadır. Bu yazımda sizlerle hamilelik dönemi beslenmeden bahsedeceğim. Gebelik dönemi üç döneme ayrılmaktadır. Bu dönemler ilk 13. Hafta, 14-27. Hafta arası, 27-40. Haftalardır.
Dünkü yazıdan devam… (Burasının altına şerit atalım geçen haftaki gibi)
Hamilelikte yaşanacak sıkıntılar kabızlık, ödem, mide bulantısı, aşerme gibi durumlardır. Hamilelikte bol su tüketimi hem kabızlık hem de ödem oluşumu için engelleyici bir faktör olmaktadır. Taze meyve ve sebzeler hem posa ihtiyacımızı karşılarken hem de vücutta mineral, vitamin dengesine yardımcı olmaktadır. Posa içerikleri sayesinde kabızlık sorununa da yardımcı olmaktadır. Her ana öğünde dört yapraklı yonca dediğimiz besin öğe grupları tamamlanmalıdır. Bu besin grupları şöyledir; ekmek grubu, sebze ve meyve grubu, et grubu, süt grubu şeklindedir.
Örnek dengeli öğünler konuşmak istesek şöyle olurdu:
KÖFTE + ZEYTİNYAĞLI PIRASA + YOĞURT + TAM TAHILLI EKMEK (DENGELİ BİR ÖĞÜN)
MERCİMEK YEMEĞİ + KARIŞIK SALATA + 1 KUTU AYRAN + 3 KAŞIK BULGUR PİLAVI
Dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat eden bir gebe ideal kilo alımını takip ederek hamileliğini sağlıklı bir şekilde bitirmektedir. İlk aylarda çok kilo alımı annelerde beklenmemektedir. Genellikle ilk aylarda aylık 1-1.5 kg alımı gayet normal bir değerdir. Hamileliğin son periyot döneminde artık bebekte büyüdüğü ve organları gelişmeyi tamamladığı için kilo alımları artmaktadır. Hamileliğin ilk periyotlarında normal sağlıklı beslenme düzenine biraz daha porsiyon eklemesi yaparak devam edilebilir.
Beslenme programı düzenlenmesinde hamilelik sürecinde profesyonellerden yani diyetisyenlerden de yardım alabilirsiniz. Bu sürecin sağlıklı kilo alarak ve bebeğin gelişiminin sağlıklı olarak bitirilmesinde beslenme çok önemlidir. Hamilelerin hareket etmeleri hafif yürüyüşler yapmaları da doğum sürecinin daha kolay ve sağlıklı geçmesini sağlayacaktır. Gebelik dönemi benim görüşüme göre beslenmedeki en önemli noktalardan biridir. Bireylerin yetişkin dönemde yaşadığı çoğu sağlıksal problem bile bebeklik gelişimindeki dönemden kaynaklanmaktadır. Özellikle annenin aşırı kilo alımının veya yetersiz beslenme durumlarının ilerde bebeğin yetişkinlik sürecinde diyabet riskini arttırdığı görülmektedir. Buna benzer birçok sağlık problemi gebelik beslenmesinden kaynaklanabilmektedir.
O yüzden anne adayları ve hamile bireylerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini bu yazımla sizlere vurgulamak istedim.
Güzel günler sizin olsun sağlıklı haftalar dilerim.