Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HAMİLELİKTE BESLENME VE DİKKAT EDİLECEK DETAYLAR -1

Gebelik dönemi beslenmedeki en

Gebelik dönemi beslenmedeki en önemli dönemlerden biridir. Çünkü yeni bir bireyin sağlıklı büyüme ve gelişme gösterebilmesinin temelleri hamilelik dönemi, anne beslenmesinde yatmaktadır. Bu yazımda sizlerle hamilelik dönemi beslenmeden bahsedeceğim. Gebelik dönemi üç döneme ayrılmaktadır. Bu dönemler ilk 13. Hafta, 14-27. Hafta arası, 27-40. Haftalardır.

Öncelikle bahsedeceğim konu folik asit kullanımıdır. Eğer gebelik planlı bir gebelikse üç ay öncesinden folik asit kullanılmalıdır. Folik asit bebeğin sinir ağının gelişimi için en önemli faktörlerdendir. Beyin ve omuriliğin gelişimi ilk dört hafta içinde gerçekleşmektedir. Folik asit alımı yetersizliği bebeğin beyin ve omurilik gelişimini aksattığı için nöral tüp defekti dediğimiz omurilik gelişim bozuklukları bebeklerde görülmektedir. Folik asit kaynakları; baklagiller, yumurta, turunçgiller, brokoli, ıspanak, lahana gibidir. Bu nedenle folik asit desteği hamilelik döneminde önemli bir konudur. Hamilelerde gebelik boyunca kilo alımı değerleri eğer gebe birey düşük kilo ile hamile kaldıysa 12.5-16 kg, ideal kiloda hamile kaldıysa 11.5-16 kg, preobez yani hafif şişman gebe kaldıysa 7-11.5 kg, obezite basamağında iken hamile kaldıysa 5-9 kg şeklindedir.

Gebelerin öncelikle protein alımı gerçekten önemlidir. Protein olarak et, yumurta, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagil gibi besinlerin gün ve hafta içinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Yağ grubu tüketmesi gereken besinlerde ise yaralı yağlar bizim için esas noktadır. Az miktarda sabahları tereyağ tüketimi , sebze yemeklerinde zeytinyağı tüketimi, haftada 1-2 kez balık tüketimi, ceviz, fıstık, fındık gibi yağlı tohumların tüketimi genel beslenme düzeninin olmazsa olmazlarıdır. Tam tahıllı ekmekler, bulgur, tam tahıllı galetalar gibi kompleks karbonhidrat tüketimi de gebeler için önemlidir. Sebzeler ve meyvelerin gerekli porsiyonlara uygun gün içerisinde ara öğünlerde ve ana öğünlerde tüketilmesi de beslenme örüntüsü için gayet güzeldir. Bebeğin büyüme gelişmesi devam ederken eğer anne yetersiz ve eksik beslenme gösterirse bebek büyüme gelişmeyi sağlarken annenin depolarını tüketmeye başlayacaktır. Bu durumda hem bebeğin gelişiminde bozukluklara hem de annede besin yetersizliklerin baş göstererek annenin bağışıklık sisteminin düşmesine sebep olur.

Annenin gebelik sürecinde bilinçli olması ve beslenmesine dikkat etmesi bebeğinin gelişiminin düzgün olmasını ve hayata sağlıklı bir bebek getirmesini sağlamaktadır. Kızartmalar, paketli ürünler, trans yağ içeren besinler, çok şekerli tatlı besinler hamilelik döneminde tercih edilmemelidir. Canı çok çektiğinde, tadımlık çok az porsiyon yemesi yeterlidir. Sütlü tatlılar tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Kuru meyveler özellikle hamilelikte yaşanacak kabızlık problemlerinde etkili olan besin gruplarındadır. Kuruyemişler ve kuru meyveler ara öğünlerde tercih edilecek kaliteli besinlerdendir. Mide bulantılarının çok olduğu dönemlerde hamilelerin çantasında tam tahıllı tuzlu galeta gibi krakerlerin olması önemli olabilir. Hamilelikte yaşanan sorunlar ve kilo alım durumlarının değerlendirmesi yazımızın devamındadır.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech