Günümüzde bireylerin sıkça beslenme konusunda yer verdiği konulardan biri ödemdir. Ödem esasta sanıldığı kadar tek kelimeyle anlatılacak basit bir sağlık problemi değildir.
Hiçbir besin mucize değildir. Besinler günlük yeme düzeninde belirli sıklık, süre ve miktarlarda alınarak belli bir düzen oturmasıyla vücudun düzenli çalışmasını sağlamaktadır. O yüzden tek bir besinden mucize ummak ne yazık ki hayal kırıklığı yaratabilmektedir.
Dünkü yazıdan devam….
Ödem konusunda etkili olan mineralleri değerlendirecek olursak;
Magnezyum: Vücudumuzda en çok bulunan 4. Mineraldir. Beyin ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Yeni çalışmalar magnezyum ve migren rahatsızlığının birbiriyle ilişkili olduğu yönündedir.
Bayanlarda adet dönemlerinde magnezyum kaybı olduğu için takviye alınması önerilen bir mineraldir. Kaynakları; badem, ceviz, fıstık, kaju, kabak çekirdeği, tam tahıllı buğday ekmeği, koyu yapraklı sebzelerdir.
Potasyum: Vücudumuzda sıvı dengesi konusunda oldukça önemli bir mineraldir. İnsanlar günlük beslenmesinde yediği besinlerden ve içeceklerden yeterli potasyumu alabilir.
Önemli olan sodyum ve potasyum dengesidir. Potasyum kaynakları; muz, kayısı, domates, hurma, portakal ve ıspanaktır.
Sodyum: Vücut için en gerekli minerallerden biridir. Sodyum vücut su düzeninde olmazsa olmaz minerallerdendir. Yeterli sodyum alımı oldukça önemlidir.
Başlıca kaynağı sofralarda kullanılan tuzdur. Günlük tuz ihtiyacımız 1 çay kaşığı tuzdan karşılanabilmektedir.
Kalsiyum: Vücudumuzun temel yapısı olan iskeletimizin iç yapısında bulunan ve vücut için en önemli minerallerden biridir. Kalsiyum kaynakları; süt, yoğurt, peynir, yağlı tohumlardır. Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkin bireylerde 1000 mg’dır.
Günlük bu ihtiyacı karşılayabilmek için yaklaşık olarak 2 su bardağı süt(476 mg), 1.5 su bardağı yoğurt(325 mg), 2 dilim peynir(87 mg) tüketmek gerekir.
Ödem düzenleyici smootie; 1 yeşil elma +2 halka ananas +½ muz +1 çay bardağı badem sütü (1 tatlı kaşığı bal+ tarçın) ara öğünde tüketilebilir.