Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Egzoz muayenesinde yeni dönem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, motorlu taşıtların hava kirliliğini azaltması amacıyla, yeni bir sistem olan Egzoz Elektronik Denetleme Sitemi (EGEDES) devreye girdi. Sitem 6 ay içerisinde tüm Türkiye’de uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulanmak üzere EGEDES sitemi uygulamaya konuldu. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, “Yaklaşık bir buçuk milyon araç takipten kaçamayacak” ifadesi kullanıldı. Sitem 6 ay içerisinde tüm Türkiye’de uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan bilgilendirmede, 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince trafiğe kayıtlı araçların egzoz emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor.

“17 milyon 500 bin araç ölçüme tabii tutuluyor”
Yapılan bilgilendirmede, “Türkiye’de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin 761 araçtan yaklaşık 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Geçen yıl muayene yaptırmayan 1 milyon 931 bin 125 aracın yaklaşık 500 bininin herhangi bir nedenle trafiğe çıkamayacak durumda olduğu tahmin ediliyor.

“3 bin 790 TL para cezası kesilecek”
Yeni yıl itibariyle, Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine uygulanan yaptırımlar Bin 895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 TL idari para cezası olarak belirlendi.

“Denetimler artacak”
İl müdürlüklerine bağlı denetim araçlarına monte edilecek sistemle, ölçüm yaptıran araç sahipleri rahatsız edilmeden, trafik durdurulmadan denetim işlemleri gerçekleştirilecek. EGEDES’in uygulamaya geçmesi ile ölçüm yaptırmayan araç sayısında önemli oranda düşüş sağlanması, böylece özellikle büyük şehirlerde motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin azalması hedefleniyor” ifadeleri yer aldı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech