Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvan severliği dijital ortama taşıdı

Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızdaki

Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte, telefonlara indirilen uygulamalarda bir o kadar çeşitlendi. Birbirinden farklı milyonlarca uygulama neredeyse dünyanın her yanında akıllı telefon sahiplerince kullanılır oldu. Peki, o uygulamalar arasında hayvan severleri ve sokak hayvanları ilgilendirenleri var mı? Çanakkale’de bir yüksek lisans öğrencisi sokak hayvanları için sadece konuşmak yetmez, uygulamaya geçmek gerek diyerek kolları sıvadı ve bir aplikasyon geliştirdi. “Anipal” isimli uygulama ile artık sokak hayvanlarının yeri tespit edilebilecek, sokak hayvanları ile ilgili istatistikler tutulacak ve veterinerlik hizmeti sağlanacak.

Çanakkaleli Tuğçe Gül Çetin (25), sokak hayvanları için sadece konuşmak yetmez, hayvan sevgisini eyleme ve o canlılar için faydalı işler yapmaya harcamalıyız diyerek kolları sıvadı. Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunu olan Çetin, şimdilerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor. Okuduğu bölümden tamamen ayrı olan bir kulvarda akıllı telefon uygulamaları hakkında mesai ve emek harcayan Çetin, yeni bir uygulama geliştirdi. Sokak hayvanları ve hayvan severler için oluşturulan bu uygulamanın adı “Anipal” olarak belirlendi ve gerekli tüm yasal işlemler tamamlandı.

* Şimdilerde Tuğçe Gül Çetin tarafından akıllı telefonlar için piyasaya sürülmesi için son prosedürlerin beklendiği uygulama ne işe yarayacak?

Anipal uygulaması ilk etapta sadece Android cihazlara indirilebilecekken, sonrasında Apple cihazlar içinde dizayn edilecek. Sokak hayvanlarının yerlerinin tespit edilmesi ve düzenli olarak beslenmelerinin ve bakımlarının yapılmasını amaçlayan uygulama hayvan severlere hitap edecek diyen Tuğçe Gül Çetin, uygulama hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

“Uygulamanın amacı sokak hayvanlarının beslenmesi”

Çetin, “Yapmış olduğumuz projenin temel amacı insanlara görevlerini hatırlatmak, daha fazla sokak hayvanının beslenmesini sağlamaktır. 4 aydır aktif bir şekilde bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulama ile tüm hayvan severlere ulaşmayı ve vicdanlara biraz olsun dokunmayı amaçlıyoruz.

“Aplikasyon olması gerektiği gibi ücretsiz”

Uygulamamız tabi ki olması gerektiği gibi tamamen ücretsiz… Başlangıç olarak Android’de yayınlanacak ama Apple cihazlar içinde sürüm hazır. Android’de alınan tepkilere ve önerilere göre revize edilip Apple içinde piyasaya sürülecek.

“Uygulama son derece basit kullanılabilecek”

Uygulama son derece basit bir kullanıma sahip olacak. Amacımız hayvan severlerin yapmış oldukları girdiler üzerine çalışarak istatistikler üretmek ve sayısal veriler ışığında kamuoyunu bilgilendirmek. Örneğin, Çanakkale ilinde hayvanların beslenmediği ve yardıma muhtaç durumda olan hayvanların tespitinin yapılması” açıklamasında bulundu.

Uygulama, il il sokak hayvanları ile ilgili istatistiklerin toplanması, en yakın veterinerin bulunması ve sokak hayvanları ile ilgili ortak bir ağ oluşturulması faaliyetlerini içerecek. Şimdilerde son onayın beklendiği uygulama çok kısa bir süre içerisinde vatandaşların kullanımına sunulacak.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech