Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“2020 tüketiciler için zor bir yıl olacak!”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, gazetemize 2019 değerlendirmesi yaparken 2020’nin de tüketiciler açısından çok zor bir yıl olacağını kaydetti.

Elektrik, doğalgaz ve su gibi temel tüketim maddelerine çok fazla zam yapılmasının tüketicileri zor durumda bıraktığını kaydeden Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 2020’de geliri artmayan tüketicilerin artan zamlar karşısında zor durumda kalacağını vurguladı.

Başkan Berkit, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2019 yılı tüketiciler açısından zor bir yıl oldu. Temel tüketim maddelerinin yapılan zamlardan ötürü 2020 de bu anlamda sıkıntılı geçeceğe benziyor. Tüketicilerin belli talepleri var. Rekabet içerisinde olmayan elektrik, doğalgaz, su ve benzeri temel tüketim maddelerine çok fazla zam yapılması tüketicileri zor durumda bırakmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde verdiği bilgilere göre; 2019 Ocak ayından Eylül ayına kadar 3 Milyon 365 bin kişinin elektriklerinin parasızlıktan kesildiğini, 710 bin kişinin de doğalgaz borçlarını ödeyemediği için kesinti yapıldığını görüyoruz.

Bu kış bu sayıların daha da artacağını düşünüyoruz çünkü tüketicilerin gelirleri artmıyor, temel tüketim maddelerindeki zamlar yüzünden daha da artıyor. Yılbaşlarında yapılan zamların yapılmamasını talep ediyoruz. Yerel yönetim ve merkezi hükümetin gelirleri azaldı diye, zor durumda kaldı diye tüketicilere yükleniyorlar ama tüketicilerin gelirlerini artırıcı hiçbir çalışma yok. İşsizlik alabildiğine yoğun, emeklilere yapılan zamlar çok düşük. Esnaf iş yapamıyor, tüketicilerin gelir durumu düşük olduğu için… Bu anlamda da piyasada sıkıntı ve krizler baş gösteriyor. Örgütlü olan kesim zam yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya gidiyor ama örgütsüz olan tüketiciler de sadece yapılan zamlara uymak zorunda kalıyor. 2019 gibi 2020 yılı da zor geçeceğe benziyor. Taleplerimiz geçici de olsa temel tüketim maddeleri olan elektrik, doğalgaz ve sudaki vergilerin asgariye indirilmesi… Aynı piyasa hareketlensin diye mobilyada yaptıkları ÖTV, KDV indirimlerini, temel tüketim maddelerinde de yapılmasını istiyoruz.”

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech