Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Dünyanın dalış merkezlerinden biri olacağız!”

Tarihi Alan Başkanı İsmail

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı anlattı:

1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Boğazı’nda batırılan savaş gemilerinin dalış turizmine açılması için TÜBİTAK ve Tarihi Alan Başkanlığı arasında tarihi imzalar dün itibariyle atıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “TÜBİTAK Marmara” isimli gemide imzalanan protokolün ardından ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ adı verilen projeyle ilgili detayları basın mensupları ile paylaştı. 4,5 milyon maliyetli projenin Çanakkale’ye büyük değer katacağını belirten Kaşdemir “Bu projeye birlikte Çanakkale çok yakın bir zamanda dünyanın ve Türkiye’nin çok önemli dalış merkezlerinden birisi olacak” ifadelerini kullandı.

Çanakkale’nin batık su altı gemilerini ekonomiye kazandırmak için başlatılan ve maliyeti 4,5 milyon TL olan “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı” projesinin imzaları, dün TÜBİTAK Marmara isimli araştırma gemisinde gerçekleştirilen imza töreni ile atıldı. Çanakkale Valiliğinin himayelerinde, Tarihi Alan Başkanlığı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirilen projenin imza törenine Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve TÜBİTAK Temsilcisi Haldun Karan katıldı.

İmza töreninden sonra konuşan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu projeyle Çanakkale’nin önemli bir dalış merkezi haline geleceğini ifade etti. Kaşdemir, 1. Dünya Savaşı’nde gerçekleştirilen muharebeler sırasında batırılan HMS Majestic, Ocean, Irresistible, Goliath, Triumph ve daha pek çok geminin sualtı turizmine kazandırılmasını amaçlayan proje ile pek çok kayıp eserin de kayıt altına alınmış olacağını ifade etti.

4.5 milyon lira proje bütçesine sahip, 1.5 milyon lira tutarının Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edileceği projenin deniz araştırmaları kısmını ise TÜBİTAK yapacağını belirten İsmail Kaşdemir şöyle konuştu:

“ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN ALTINDA ÖNEMLİ BİR ZENGİNLİĞİMİZ VAR”

“Gelibolu Tarihi Sualtı Parkının ilk adımını atıyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak TÜBİTAK ile imzalamış olduğumuz protokol çerçevesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansının ve Çanakkale Valiliğimizin destekleriyle Çanakkale çok yakın bir zamanda dünyanın ve Türkiye’nin çok önemli dalış merkezlerinden birisi olacak. Çanakkale Boğazı’nın altında çok önemli bir zenginliğimiz var. 105 yıl önce ve daha önceki dönemlerde batmış bir sürü gemi, bir sürü zenginlik var. Bu zenginliğe sahip bir şehir olarak biz bunları görmezden gelemezdik. O yüzden hemen bununla alakalı çalışmalara başladık. Bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra en çok talep gören ‘Majestic’ isimli batığa ilk dalışı inşallah 27 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirmek istiyoruz”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech