Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale seramiği dünyaya açıldı

Çanakkale Belediyesi tarafından kurulan

Çanakkale Belediyesi tarafından kurulan Depas Seramik, hem yurt içinde satışa sunduğu hem de yurt dışına ihraç ettiği ürünlerle, Çanakkale’nin ve Çanakkale seramiğinin adını birçok yere duyuruyor.

Çanakkale tarihinde önemli bir yeri olan Çanakkale seramikleri, yeniden ilgi odağı olmaya başladı. Çanakkale Belediyesi bünyesinde bulunan Seramik Müzesi ve Anı Eşya Üretim Merkezi’nde üretilen modern ve geleneksel seramiklere herkes ulaşıp satın alabilecek. Kısa bir süre önce kurulan Depas Seramik’e, internet üzerinden farklı ülkelerden siparişler gelmeye başladı.

Çanakkale Belediyesi’nde seramik ustası olarak çalışan Burak Çiftci, geleneksel Çanakkale seramiklerinden, modern üretimlere, Troia seramiklerinden Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi seramiklerine kadar birçok ürüne hayat verdiklerini belirtti. Aldığı eğitimin yanı sıra 6 yıllık tecrübesini de aktaran Çiftci, “2013 yılından bu yana Çanakkale Belediyesi’nin seramik işlerini yapıyorum. Daha önce Seramik Müzesi’nde görevliydim, bu yıl ise Seramik Atölyesi’ndeyim. Çanakkale Belediyesi bu sene bir girişimde bulunarak seramik satışlarını halka açtı. Bununla ilgili ayrı bir şirket kuruldu. Kentsel Hizmetler Müdürlüğü çatısı altında… İsmimizi de Depas Seramik olarak belirledik. Çanakkale seramikleri unutulan bir değerdi, daha doğrusu bu kentte seramikçilik unutulan bir değerdi. Seramik Müzesi’yle bu biraz pekiştirildi. Seramikler konusunda amacımız; halka açılıp, seramiği daha fazla yaymak, daha fazla alana sokmak ve organik olan bu seramiklerin mutfaklara kadar getirtebilmek” dedi.

MEKSİKA’DAN DA SİPARİŞ VERİLİYOR

Çok sayıda olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Çiftci, “Bırakın Çanakkale’yi şuanda Meksika’dan bile sipariş vermek isteyenler var. Taleplere cevap vermekte şimdilik zorlanıyoruz çünkü, henüz daha yeniyiz. Bir takım protokollerin imzalanması lazım yurtdışı satışları için. Yurtiçinde ise Türkiye’nin her yerine kargoyla ürün gönderebiliyoruz. Talepler oldukça güzel. Fiyatları da oldukça makul tutmaya çalışıyoruz. Ne serbest piyasada çalışan seramikçi arkadaşlarımızın altında ne de çok üstünde tutmayarak uygun bir fiyat aralığında satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Derdimiz, herkesin seramikle bir şekilde buluşması” diye konuştu.

DEPAS İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Depas isminin Troia döneminden geldiğini ve ilk kez bu topraklarda kullanıldığını kaydeden Çiftci, “Depas Seramik isminin neden seçildiğini söylemek istiyorum. Depas, Homeros’un İlyada Destanı’nda sözünü ettiği; ince, boyunsuz silindirik gövdeli, çift yüksek ilmek kulplu, dar ve derin bardaklardır. Bu bardaklar Troia’daki kazı da Depas isminden alıyorlar. İlk kez bu topraklarda Depas ismi anılmaya başlanıyor. O yüzden biz de Çanakkale’de üretim yaptığımızdan dolayı bu ismin daha doğru olacağına karar verdik ve Depas Seramik olarak yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

“ÜRETİMLERİN YÜZDE 95’İ KENDİ TASARIMIMIZ”

Gelenekselin yanı sıra modern üretimlere de ağırlık veren Depas Seramik, butik üretimleriyle de dikkat çekiyor. Modern üretimlerin neredeyse tamamının tasarımlarının kendilerine ait olduğunu ifade eden Çiftci, “Ürettiğimiz seramikler arasında; en başta dediğim gibi geleneksel seramikler, Çanakkale’nin 18. yüzyıldan bu yana üretilen seramiklerinin yanı sıra Troia seramiklerinin daha modern, güncellenmiş halleri var. Kendi butik tasarımlarımız var. Fincan kahvelerinden tutun da çaydanlık, kevgir, meyve sepeti ve çorba kaseleri gibi birçok ürünümüz var. Geleneksel seramiklere çok fazla talep yok ama bu da üretmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu seramiklerle ilgili üretimlerimiz var. Çünkü bunlarında koleksiyoneri ve gün kullanıcısı ayrı. Ayrıca, modern ve butik tasarımlar dediğimiz ürünlerde haydi dediğimizde bir an da çıkan ürünler değil. Bir ya da iki hafta üzerine çalıştığımız ürünler. Modern üretimlerimizin şuan yüzde 95’i kendi özgün tasarımlarımız. Biz bunun için Troia Müzesi’ne bir gezi düzenledik. 6 saat boyunca tüm seramikleri tek tek fotoğrafladık. Bu tasarımların üzerinde günlerce düşünerek bunu gündelik seramik kullanımına uygun nasıl tasarlayabiliriz diye. Bu formatta çıkan ürünler var” diye konuştu.

KAHVE FİNCANLARINA TALEP ÇOK

Birbirinden farklı birçok günlük kullanım seramikleri üreten Depas Seramik’te en çok ilginin kahve fincanlarına olduğunu söyleyen Çiftci, “Şuan da en çok talep Türk kahvesi fincanlarında. Açılışa özel diyebileceğimiz çift ürünlerde yüzde 25 ile yüzde 50 arasında indirimlerimiz mevcut. Örneğin, tek bir fincan 50 lira ise çift fincanı 75 liraya satıyoruz. Dediğim gibi daha çok insana ulaşmak ve daha çok mutfağa girmek gibi bir hedefimiz var. Yaptığımız iş ticaretten önce kendinizi beğendirmeye yöneliktir. Yani bizim yaptığımız ürünlerin beğenilip, bunun karşılığında belediyeye bir girdi olması kesinlikle çok güzel bir şey ama önceliğimiz beğenilmek. Her belediyenin mutlaka yerel bir değeri vardır. Bunlar da yerel yönetimler tarafından değerlendirilip, uygun fiyatlarla halka sunulmalıdır diye düşünüyorum. Hem insanlara katkı hem de yerel yönetimlere girdi olması adına ben bu konuyu çok önemli görüyorum. Ürünler fabrikasyon olmadığı için tek tek standart olma şansı yok. Ne kadar ürün yaparsak yapalım hepsi birbirine özgü seramikler oluyor. Aynı modellerde; kimisin dip çapı daha geniş, kimisinin et kalınlığı daha fazla oluyor, kulpu daha küçük olabiliyor. İster istemez farklılık oluşuyor”  diye konuştu.

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech