Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Vapur Bey

2000’lerin Başında

2000’lerin başında arkadaşlarımız vardı piercingiyle kaşında. (SANSİ)

2000’ler güzeldi. 2000 derken 2000 ve 2006-7 yıllarını kast ediyorum. Hızlı bir değişim başlamıştı. İnternetin tam anlamı ile yaygın kullanıldığı bir dönemdi. Henüz yozlaşmış bazı taraflarının hayatlarımıza kapıyı tekmeleyerek girmediği zamanlardı. Mesela selfie diye bir kavram henüz yoktu. Sokaklarda telefonunu kendine çevirip gülümseyen insanlar göremezdiniz. Hoş akıllı telefonlar da bu kadar yoktu. Arkadaşınızla kafeye oturduğunuzda arkadaşınızla sohbet ederdiniz. Tek bir amaç uğruna hareket ederdiniz yani. Otobüslerde kimse telefonunu çıkarıp telefonla ilgilenmezdi. En fazla kulaklık takan izole tipler olurdu ki ben de onlardan biriydim.

2000’ler R&B nin yükseldiği yıllardı. Bugünlerde hayli popüler olan yüksek düzeltmeli otomatik tonlama (autotune)’nın ilk kullanıldığı hafif melankolik eserlerle ilk defa 2000lerde tanıştık.

2000’lerde Türkçe Rap iyiden iyiye dinleyici kitlesi yapmaya başlamıştı kendisine o zamanlar müzik piyasasını tabir-i caiz ise domine eden rock müzikle 5 sene sonra boy ölçüşmeye başlayacağı günlerin geleceği o zamanla belli etmeye başlamıştı kendini.

Ceza, Mode XL, Fuat Ergin, Sagopa Kajmer gibi isimlerin birbirleri ile iyi anlaştığı ve Türkçe Rap için savaştığı yıllardı diyebiliriz 2000lerin başı için.

2000leri takip eden 5 senenin sonunda Rock müzik piyasayı iyice domine etti dersek yanlış olmaz. Türkçe Rock müziğin en verimli dönemlerinden birisiydi o yıllar. Mor ve Ötesi, Duman, Kargo gibi uzantısı 90 sonlarından gelen grupların yanı sıra Manga, Çilekeş, Dejavu, Replikas gibi gruplar yeraltında ses getirmeye başlamışlardı. Türkiyeden çıkan en fantastik gruplardan birisi olduğunu düşündüğüm Rebel Moves Pompala ile tekrar döndü o günlerde. Direc-t gibi, Cemiyette Pişiyorum gibi Rashit gibi punk-rock kafalı gruplar ilginç şarkı sözleriyle sesini iyiden iyiye duyurdu.

Dünyayı etkisi altına alan Nu-Metal çılgınlığının Türkiye şubesi Manga rock müzik dinleyicisi kitleleri Rap müziğe ısındırırken. Çilekeş Fuat Ergin ile birlikte yaptığı Gözaltı ile iki tarzın kafa olarak çok da farklı olmadığını bizlere gösteriyordu.

Unutmadan eklemek istiyorum o yıllarda rock müzik dinleyicileri için Rock İstanbul ve Rock’n Coke gibi festivaller vardı. Bu festivaller piyasanın verimliliğinin artmasında büyük pay sahibiydiler. Bu sayede The Cure, Franz Ferdinand ve Kraftwerk gibi efsane gruplar Türkiye’ye gelir olmuşlardı.

Yazımı bitirmeden önce o yıllarda çok sevindiğim bir gelişmeyi beni o yıllarda heyecanlandırdığı şekli ile paylaşmak istiyorum.

KURBAN grubu tekrar birleşti. Yeni albüm kayıtları bitirdiği öğrenilen grubun yıl içerisinde çeşitli konserler vereceği öğrenildi…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech