Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yapanın yanına kar kalmayacak!”

Başkan Gökhan, Tüketiciyi Koruma

Başkan Gökhan, Tüketiciyi Koruma Çalıştayı’nda dolandırıcılara sert çıktı:

Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, ‘Tüketici Haklarının Yerel Yönetimlere Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri’nde çalıştay düzenlendi. Edirne, Kırklareli ve Yalova illerinin ticaret il müdürleri, il ve ilçe zabıta müdürleri, amirleri ile Çanakkale’den sektörün önde gelen isimlerinin yer aldığı çalıştayda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da konuşmacı olarak yer aldı.

Gökhan, “Tüketicinin korunmasının yerelden başlayacağını ve bunu ihlal eden kimselere asla müsemma gösterilmeyeceğini ifade ederek Tüketiciyi kandırmış olmak çok ciddi cezalar gerektirir. Gelişimini henüz tamamlamamış bizim gibi ülkelerde ise tam tersine tüketici daha az korunur çünkü organizasyon ve bilinç eksikliği vardır. Bizim bu bilinci yaymamız lazım. Bu, yapanın yanına kar kalmayacak!” şeklinde konuştu.

Tüketimin korunması ve tüketici haklarının yerel yönetimlerde yaygınlaştırılması konusu kapsamında Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisleri’nde dün saat 10.00’da çalıştay düzenlendi. Bakanlıktan yetkililerin, Edirne, Kırklareli ve Yalova illerinden ticaret il müdürlerinden, il ve ilçe zabıta müdürlerine, amirlerine ve memurlarına dek geniş katılımın olduğu çalıştayda, tüketici hakları ve bu haklara yönelik ihlaller konuşuldu.

“6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ilgili madde ile fiyat etiketi, satıştan kaçınma, indirimli satışların denetimi ile perakende işletmeler nezdinde ön işlem yapılması hususunda belediye zabıtası görevli ve yetkili kılınmıştır” şeklindeki mevzuatın masaya yatırıldığı çalıştayda sözü edilen mevzuat gereğince, haksız fiyat artışları ve stokçuluk karşısında mağdur olan vatandaşların, iyi niyetli esnaf ve takip işletmelerinin haklarını korumak için gerekli denetimlerin yapılması gerektiği vurgulandı.

“YASADA BUNLARIN HEPSİ VAR AMA YETERLİ DEĞİL”

Çalıştay kapsamında konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise şu sözleri sarf etti: “Böyle bir toplantının Çanakkale’de yapılmış olması bizim için çok önemliydi. Halklarımızın haklarını korunması noktasındaki bir seminer. Tüketim, insanların olmazsa olmazı. Tüketirken de bu hakkımızı kullanırken de kandırılmamamız lazım. Devletin ve yerel yönetimin gözetiminde olması lazım, belediyelerin de devlet gibi yetki ve sorumluluğundaki bir iş. Temsil ettiğimiz halkın tüketici haklarını korumak bizim de asli görevlerimizden. Yasada bunların hepsi var ama yeterli değil. Daha geliştirmemiz lazım. Sizin de projeniz bu yönde. Belediyeler de böyle bir birimin kurulması önemli. Bu birimin içerisinde aynı zamanda işbirliğinin içerisinde Ticaret İl Müdürlüğümüz olacak, bir sivil toplum kuruluşu olarak TÜKODER çok önemli. Esnaf birlikleri, ticaret odası temsilcilikleri çok önemli.”

“Burada halkı bilinçlendirmemiz lazım; tüketirken koruma altındasınız, biz denetliyoruz, biz sizin yanınızdayız ve lütfen bu noktada bütün şikâyetlerinizi bize aktarınız. Biz sizi bu noktada savunucunuz. Özellikle iktisaden gelişmiş ülkelerde bu çok yoğun uygulanır. Tüketici hakkı çok yoğun korunur ve uygulanır. Tüketiciyi kandırmış olmak çok ciddi cezalar gerektirir. Gelişimini henüz tamamlamamış bizim gibi ülkelerde ise tam tersine tüketici daha az korunur çünkü organizasyon ve bilinç eksikliği vardır. Bizim bu bilinci yaymamız lazım. Yapanın da yanına kar kalmayacak.”

“BUNA HOŞGÖRÜ HAKKIMIZ YOK”

“Biz de çok fazla af çıkar. Af iyi bir şey değil çünkü adam kandırmış, piyasayı allak bullak etmiş, ekonominin düzenini bozucu hareketlerde bulunmuş bir gün geliyor onları affediyoruz. O zaman yapanın yanına kâr kaldığı zaman herkes buna tevessül ettiğinde tüketicinin hakkı zedelenmiş oluyor. Bunu hak meselesi olarak görmemiz lazım. Özellikle tüketicinin sağlığı çok önemli. Bu sadece fiyat anlamında veya satıştan vazgeçme anlamında bakmamak lazım. Aynı zamanda, sağlıklı ürüne erişme hakkı, yani sağlıklı gıda ve bu noktada Sağlık İl Müdürlüğü’nün de bu organizasyonun içinde olması gerekir. Zaten yoğun bir geçim sıkıntısı yaşanan bir ülkede bir de aldatılan kesimin haklarını savunmazsak bu çok ciddi moral motivasyonumuzu düşürür. Toplumda biz, ‘Merak etme, aldatılmıyorsun, sağlıklı gıdaya erişiyorsun’ noktasında olmalısın. Örneğin, Çanakkale Cuma Pazarı içerisinde Tüketici Derneği’nin de önerisi ile kantarımız var. Aldınız 1 kilo domates, koyuyorsunuz kantara, 1 kilo geliyor mu gelmiyor mu diye bakıyorsunuz. Bu bile insanlara bir güvence verir. Yerel yönetimine, devletine karşı güvence verir. Bu bir algı meseledir, buna önem vermeliyiz. Bunun gibi iyi denetim yapmamız lazım, yapılan denetimlerde de hoş görmememiz lazım. Hoşgörü hakkımız yok. Ne devletin ne belediyenin hoşgörü hakkı yok. Yapan gerektiği cezayı görmeli. Bizim bu konuda esnaf haklarını da korumamız lazım. Onların sorunlarını da tüketiciye iyi hizmet etmek için ilgilenmemiz lazım.”

“FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

TÜKODER Başkanı Ali Rıza Berkit de çalıştayın ardından GÜNDEM’e açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “3 ilin temsilcilerinin yer aldığı bir çalıştay düzenlendi. Ve biz de TÜKODER çalıştaya dinleyici olarak katıldık. Bu çalıştaya Çanakkale Belediyesi de ev sahipliği yaptı. Ben faydalı olacağını düşünüyorum. Esnaf ve ticaret odası temsilcilerinin de katılması özellikle oldukça yararlı oldu.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech