Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yeni santral inşa edilmemelidir!”

 Çanakkale Kent Konseyi Çevre

 Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Su ve Vicdan Nöbeti Çalışma Grubu, Çanakkale Terziler Köyü’nde Cuma Günü basın açıklaması yaptı. İngilizce ve Türkçe yapılan açıklamada, son 5 yılın küresel olarak kaydedilen en sıcak yıllar olduğunu belirtilirken dünyada ve Türkiye’de hiçbir elektrik santraline izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Madrid’te başlayan ve 2-13 Aralık 2019 tarihlerinde sürecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (Bmidçs) Taraflar Konferansı 25. Toplantısına ve Küresel Isınmayı 1.5-2 derece düzeyinde tutmayı hedefleyen Paris Antlaşmasına ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Çalışma grubunun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İklimimiz insan kaynaklı fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan sera gazlarının atmosferdeki birikimlerinin artması, ormansızlaşma, enerji, ulaştırma, konutlar ve sanayi süreçleri gibi çeşitli insan etkinlikleri yüzünden hızla değişiyor. Yerküre’nin küresel ortalama yüzey sıcaklıkları önceki yüzyıllara oranla hızla artıyor. Son 5 yıl küresel olarak kaydedilen en sıcak yıllar oldu.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) en son yayımladığı üç özel rapora (1.5°C küresel ısınma, iklim değişikliği ve arazi ve değişen iklimde okyanuslar ve buz küre konulu özel raporlar) göre, gözlenen ısınmanın etkisi önceden bildiklerimizden çok daha şiddetli olacaktır.

UNEP 2019 Salım Açıkları Raporuna göre, tüm ülkeler Paris Antlaşması kapsamında sunmuş oldukları Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılarını gerçekleştirseler bile, Yerküremiz 3.2°C’lik sıcaklık artışıyla karşı karşıya kalacaktır.

Daha kuvvetli ve erken davranmak konusundaki ortak başarısızlığımız, iklimimizi korumak için daha büyük ve acil sera gazı azaltımlarını yapmamızın gerekli olduğu anlamına gelmektedir.

Bu hassas dönemde, Dünya daha sağlam ve giderek kuvvetlenen aşamalı eylemleri hayata geçirmelidir. Gereksinim duyulan azaltımları uygulamak için, Dünya ülkeleri 1.5°C hedefleri için sundukları ulusal niyet beyanlarını 2020 yılında gözden geçirerek 5 kat yükseltmelidir. 2°C’lik bir küresel ısınma hedefi içinse, ulusal katkılarını 3 kat artırmaları gerekiyor.

Enerji, konutlar ve ulaştırma sektörlerinde yenilenebilir enerjilere ve enerji verimliliğine geçiş, 2050 yılına kadar her yıl 16 milyar ton CO2 eşdeğer sera gazı salım azaltımı sağlayabilir. Demir, çelik ve çimento gibi materyallerin daha etkili ve verimli kullanımı da önemli fırsatlar sunmaktadır.

“HİÇBİR ELEKTRİK GÜÇ SANTRALİ İNŞA EDİLMEMELİDİR”

Birleşmiş Millet Genel Sekreteri António Guterres’ Eylül 2019’da gerçekleştirilen İklim Eylemi Zirvesi’nde şunları söylemişti: ‘Dünya liderleri çeşitli işbirliği ve niyet beyanlarında bulunmalarına karşın, henüz o noktada değiliz. Daha gerçekçi planlara, daha çok sayıda ülke ve iş dünyasından daha samimi ilgi ve daha sağlam sözler beklemekteyiz.’

Bizler de şimdi burada kendi isteğimizi yineleyeceğiz: ‘2020 yılından sonra Dünya’da ve Türkiye’de hiçbir yeni fosil yakıtlı elektrik güç santrali inşa edilmemelidir.'”

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech