Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇOBİLTUM bölgede tek

2018 yılında bin 500’ün

2018 yılında bin 500’ün üzerinde çiftçinin toprak analizi için başvuru yaptığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim, Teknoloji, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM), toprak analizi alanında bölgede tek olma özelliğini gösteriyor. ÇOBİLTUM’un bu başarısını ise ÇOBİLTUM Müdürü Doç.Dr. Ayhan Oral ve Toprak, Bitki, Su Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı dile getirdiler.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin haberine göre; (ÇOBİLTUM) bünyesinde 2018 yılında kurulan Toprak Analiz Laboratuvarında toprak analizinin yanı sıra bu analizlerin sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda danışmanlık hizmeti de verilecek. 

ÇOBİTUM Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral ve Toprak, Bitki, Su Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulunduklarını ve süreci başlattıklarını bildirdiler.

Müdür Doç. Dr. Ayhan Oral, “Merkezimizde 2018 yılında 1500 üzerinde çiftçi toprak analizi için başvuru yapmıştır. Çiftçilerden aldığımız geribildirimler ile toprak analizlerinin sonuçlarının değerlendirmelerinde çiftçilerin sıkıntı yaşadıkları gördük. Sonuç olarak ÇOBİLTUM olarak yaptığımız toprak analizlerin ötesinde analiz sonuçlarının yorumlanması ve bununla birlikte çiftçimize ürün koordinasyonuna dönük danışmanlık hizmeti verme konusunda da hizmetimiz olacak” dedi.

“Toprak analizi şart”

Toprak, Bitki, Su Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çıkılı, “Çiftçimizin toprağından en yüksek verimi alması için en uzak vadede 3 yılda bir, mümkünse her yıl toprak analizi yaptırması lazım. 100 verim ürün belirlediyseniz buna ulaşabilmenin ilk yolu toprak analizi. Bunun ilk yolu da temel toprak analizi. ÇOBİLTUM olarak hedefimiz temel toprak analizinden, detaylı toprak analizlerine, su analizlerine, bitki analizlerine kadar zirai anlamda her türlü analiz yapacak bir konuma gelmek” ifadelerinde bulundu.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech