Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temsil kadınların

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımasının üzerinden dün tam 85 yıl geçti… 1934 yılından bu yana her 5 Aralık’ta kutlanan Dünya Kadın Hakları Günü, bu sene de Çanakkale’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. ‘Kadının fendinin cehaleti yendiği’ bu özel günde Cumhuriyet Meydanı’nda Ata’ya çelenk sunumu ve anma töreni vardı. Törenlerde, Çanakkale Belediye Başkanlığı makamını, Ülgür Gökhan’ın yerine Başkanvekili Fatma Kaynaş’ın temsil etmesi ise günün anlamına ilişkin verilen en net mesajlardan biri oldu. Çanakkale’nin Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, günün anlam ve önemine binaen Belediye Başkanlığı makamını, meclis üyesi Fatma Kaynaş’a bıraktı… Kaynaş, dün gerçekleşen etkinliklerde ve törende, Çanakkale Belediyesi’ni temsil eden isim oldu.

Günümüzden tam 85 yıl önce Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıdı. Böylece Cumhuriyet’in temel değerlerinden biri olan ‘eşitlik’ de kadın ve erkek arasında sağlanarak hem modern bir yönetim hem de modern bir toplum yapısı sağlanmış oldu.

85 yıldır eşit!
5 Aralık 1934’te kadınlara verilen bu hak, o günden sonra ise kadın haklarının tanındığı günü temsil etmeye başladı. Ve bugün, tam 85 yıl sonra Ata’nın kurduğu çağdaş Cumhuriyet’in kadınları bu özel günü kutlamak için Çanakkale’de, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.

Kadın Hakları Günü’nde temsil kadınların!
Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Çanakkale Barosu ve çok sayıda kadın hakları dernek üyenin katıldığı etkinliğe Çanakkale Belediyesi’ni temsilen ise Belediye Başkan Vekili Fatma Kaynaş katıldı. Başkanlık makamını bir kadın olarak Fatma Kaynaş’ın temsil etmesi, günün anlamına ilişkin verilen en net mesajlardan biriydi.

Çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törenlerde dernek temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla devam etti. Çanakkale Barosu adına söz alan Kadın Hakları Komisyon Başkanı Ezgi Deniz Çalışal ise şunları kaydetti:

“Taleplerimizin takipçisi olacağız”
“Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Anayasa’da, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere gerekli değişikliklerin gecikmeksizin yapılması, seçilen kadınların da gerçekten kadının yanında ve kadın sorunlarını yine kadın gözüyle, kadın diliyle çözüm üretmesi gerekmektedir. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı saygıyla bilgilerinize sunarız.”

Kürsü konuşmalarından sonra üç genç kadın tarafından günün önemiyle ilgili şiirler okunduktan sonra etkinlik sona erdi.

Esra Çanlı

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech