Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de müziğin tarihi konuşuldu

Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün ev

Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler programında, bu haftaki konuk Meral Sayın oldu. Anadolu ve Anadolu müziğinin tarihi masaya yatırıldı.

Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler programında, bu haftaki konuk Meral Sayın’dı. “Anadolu’nun Müzik Tarihi Neolitik Çağ’dan Bizans’a” kitabının yazarı Meral Sayın tarafından,  Anadolu ve Mezopotamya’daki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkan müzik aletleri konuşuldu.

Meral Sayın ilk bölümde Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında müziğin gündelik yaşamdaki yerinden bahsettiği etkinlikte,  Sümerlerin müzik literatürüne büyük katkıları olduğunu dile getirerek tabletler üzerine işlenen notalardan örnekler sundu.

Ayrıca Irak, İran, Suriye ve Anadolu’da yapılan kazılarda Arp ve Lir’in Anadolu kökenli olduğunu; bunlarla birlikte müziğin haberleşmede, ölü kültlerinde ve kral karşılamalarında kullanıldığına dikkat çekti. Asurluların kadın müzisyenlere gösterdiği önemi vurgulayan Sayın, ilk ilkel bağlama olan Lut’un Akadlar tarafından yapıldığını söyledi.

Sunumun sonuna doğru müziğin tedavi yöntemi olarak da kullanıldığını örnekler üzerinden açıklayan Sayın, Astephionlarda yapılan örneklere yer vermiş ve bunun Selçuklu ve Osmanlı’da devam ettiğini yine örneklerle açıkladı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech