Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Battı mı Batırıldı mı?

1997 yılında, Çan’ın Etili

1997 yılında, Çan’ın Etili Köyü’nde üretime başlayan Pera Seramik Fabrikası, yaklaşık 3 ay önce makineleri kapattı. Ortalama 230 kişinin çalıştığı fabrikada aylardır yatmayan maaşlar, işçileri zor durumda bırakırken, fabrikada hiçbir şeyin net olmaması ise insanları kara kara düşünür hale getirdi. Ekonomik krizin kendisini iyice hissettirdiği bir dönemde Pera Seramik Fabrikası’nın kapanması hem köy hem de Çanakkale için sanayi karnesine bir eksi olarak eklendi. İşçilerin tazminatları, alacakları, hakları ve maaşları öylece havada kaldı. Vatandaş sordu; “Fabrika battı mı batırıldı mı?”

Çan’ın Etili Köyü’nde, 1995-1996 yıllarında Pera Seramik Fabrikası’nın inşasına başlandı. Fabrikanın inşaatı 1997 yılında tam anlamıyla bitti ve üretim resmi olarak 1997’de başlamış oldu. O günlerden bugüne kadar seramik üretimine devam eden fabrika, son 1 yıl içerisinde zor duruma düştü. Ekonomik krizden doğrudan etkilenen fabrika iddialara göre 3 ay önce makineleri kapattı. Fabrikanın üst düzey yönetiminin İstanbul’da olması sebebiyle işçiler ve patronlar bir türlü sağlıklı iletişim kuramadılar. Fabrika 3 ay önce motorları durdurunca, ortaya ciddi sıkıntılar çıkmaya başladı.

“230 kişi aylardır maaş alamıyor”
Bir anda işleri elinden alınan yaklaşık 230 kişinin iddialara göre 3 aylık maaşları ödenmedi. 3 ay önce işçilere 500 TL gibi cüzi bir miktar verilirken, 2 ay tam maaşlar tamamen içeride kaldı. Fabrikanın geleceği ne olacak diye düşünen işçilerin, alacakları, tazminatları ve maaşları böylece havada kalmış oldu.

“İşçiler ile müdürler toplantı yaptı”
İşçiler dün saat 10.00 sularında fabrika önünde toplandılar. Yaklaşık 200 kişinin bir araya geldiği tesiste, işçiler ile fabrikanın müdürleri arasında yaklaşık 20 dakika süren bir toplantı gerçekleşti. Toplantı sonunda işçiler fabrikanın devredildiğini öne sürdüler. Önümüzdeki haftaya kadar sorunların çözüleceği söylendi diyen işçiler, çözüm umudu ile evlerinin yolunu tuttular. Öte yandan iddialara göre fabrikanın devredildiği ve önümüzdeki hafta sürecin netlik kazanacağı belirtildi. Bazı işçiler ise yaklaşık 2 aydır devir işlemi söylentilerinin olduğunu henüz net bir gelişme olmadığını ifade ettiler.

“Sorunun çözümü daha bulunamadı”
Seramik üretimi ile adından çokça söz ettiren Çan, böylelikle bir fabrikasını kaybetmiş oldu. İşçilerin durumu havada kaldı. Tesiste üretimin durması ile Çanakkale sanayisi bir eksi yerken, işçilerin aylardır yatmayan maaşları ise çilenin faturası oldu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech