Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altıkulaç Lahti’ini hiç gördünüz mü?

Troya Müzesi içerisinde sergilenen

Troya Müzesi içerisinde sergilenen eserler ziyaretçiler tarafından ilgi ve merak ile incelenmeye devam ediyor. Eserlerden bazıları var ki gören gözleri kendisine kilitliyor. Altıkulaç Lahti de o eserlerden birisi…

Troya Müzesi açıldığı günden itibaren yoğun bir şekilde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bazı eserler var ki en az altın takılar kadar dikkat çekiyor. İşte o eserlerden birisi; Altıkulaç Lahti…

1998 yılında Çan’ın Altıkulaç Köyü sınırları içerisinde, Granikos (Kocabaş Çayı) Vadisi’nde bulunan Tümülüslerinden birisinden çıkan lahit, Perslerin hüküm sürdükleri milat önce 4.yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenmektedir. Marmara mermerinden yapılmış lahtin, sadece iki yüzünde kabartma olup, kabartmalar ayrıca renklendirildi.

Lahtin içinde bulunan kemikler 25 yaşlarında bir erkeğe ait olup, kemikler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, bu kişinin attan düşmüş veya savaşta yaralanmış bir savaşçıya ait olduğu tahmin edilmiştir. Troas’ta o dönem, Persler ve Helenler arasında savaşlar yaşanmış, yerel ailelerde Perslere askeri olarak destek vermişlerdir. Lahit sahibinin kemikleri yaralanmadan sonra yanlış kaynamış, yürümede zorluk çekmiş ve muhtemelen yaşamı boyunca ağrıları olmuştur. Lahit üzerindeki betimlemelere bakıldığında uzun yüzde bir av sahnesi görülür.

Kurumuş bir ağaç, sahneyi ikiye böler. Solda kalan bölümde arkada silinmiş bir avcı kabartması ilgi çekici olup, bu kabartma, yapılıp renklendirildikten sonra silinmiştir.

Lahit ziyaretçiler tarafından en çok fotoğrafı çekilen eserler arasında bulunurken, motifleri ve sağlam görüntüsü ile de hayranlık uyandırıyor.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech