Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AK Parti Grubu’ndan Bütçe Eleştirisi

İl Genel Meclisi’nin Kasım

İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantıları, dün 2020 yılı bütçesinin oylanmasıyla sona erdi. 150 Milyon TL’lik hazırlık bütçesi oybirliği ile kabul edilirken, oylama öncesi söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, CHP Grubu’na yönelerek “Sırf verdiğimiz söz havada kalmasın diye ihalesini yapamayacağımız projelere ödenek koydunuz. Bu ödeneklerle bu projeleri gerçekleştiremeyeceksiniz. İl Özel İdaresi, bu bütçeyle ihaleye çıkamaz duruma gelecek.” diyerek çoğunluğu CHP’li üyelerden oluşan Plan Bütçe Komisyonu’nu eleştirdi.

Kasım ayı toplantıları, belediye meclisinde de il genel meclisinde de bütçe görüşmeleri ile gerçekleşti. Dün İl Genel Meclisi Kasıma ayı toplantılarının, Sadık Göğüsgeren başkanlığında ve üyelerin tam katılımı ile başlayan son birleşiminde ise “2020 Mali Yılı İl Özel İdaresi Hazırlık Bütçesi” görüşülerek onaylandı.

İlk olarak 2020 Mali Yılı İl Özel İdaresi Hazırlık Bütçesi ekindeki 2020 Yılı Performans Programı’nın görüşülerek oybirliği ile kabul edildiği toplantıda, hazırlık bütçesi ise 150 Milyon TL gelir, 140 Milyon TL gider ve 10 Milyon TL İller Bankası Geri Ödemeleri olarak oylandı. Kalem kalem Plan ve Bütçe Komisyonu’nca hazırlanan bütçe, tartışmaların ardından oybirliği ile kabul edildi.

KORKMAZ: “BİZ DEFALARCA UYARDIK”

Raporun oylanması öncesinde söz alan İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, bütçe hazırlanırken bazı kalemlerden alınan 13 Milyon 500 bin TL’nin ilçelere göre adaletsiz dağıtıldığını ileri sürdü. Korkmaz, “Plan Bütçe Komisyonunu defalarca uyardık ama dinlemediler. Acemice… Ne yönteme ne de tekniğine önem vermediler. Son 3 aylık dönemde önerge yarışına girdik. Çoğunluk da CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımızdı. En çok Köylere Yönelik Hizmet Komisyonu çalıştı. Verilen önergelerin de birçoğu oybirliği ile kabul edildi. Sırf verdiğimiz söz havada kalmasın diye ihalesini yapamayacağımız projelere ödenek koydunuz. Bu ödeneklerle bu projeleri gerçekleştiremeyeceksiniz. İl Özel İdaresi, bu bütçeyle ihaleye çıkamaz duruma gelecek. Tabii yapılacak projeler de var. Bazı arkadaşlar araştırıp gelmiş, bütçeye koymuş. Biz bütçe konusunda defalarca uyardık ve bizi dinlemediniz. Acemisiniz. İlk defa bütçe yapıyorsunuz. Tecrübeli abimiz var (CHP Gelibolu İl Genel Meclisi Üyesi) Nihat Abi… yeri geldi komisyonda onu bile dinlemediler.”

“YASADA AÇIK VE NETTİR”

“2017 bütçesini de CHP’li üyeler yapmıştı. O dönem yapılan hataları, 2020 bütçesini yaparken siz de yaptınız. O dönem, temsil ağırlama giderlerinden, çeşitli kalemlerden aldılar ve her ilçeye proje proje işlediler. Yaklaşık 600 binlik işe 200 bin gibi ödenekler ayrıldı. Yasada açık ve nettir. Bütçede ödeneği tam ayrılmayan işin ihalesine çıkamazsınız.” diye konuştu.

Öte yandan “Söylemleriniz ile eylemleriniz birbirini tutmadı” diyerek sözlerine devam eden Korkmaz, AK Parti’li üyeler tarafından önerilen önergelerin neredeyse hiçbirinin bütçeye yazılmadığını belirtti.

PEHLİVAN: “HEP BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

20 gündür bütçe tartışmalarının yapıldığını hatırlatarak sözlerine başlayan CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan ise “Birbirimizin görüşlerini dikkate alarak hazırladık diyelim. Acemilik diyoruz ama bizler burada siyasi temsiliyetin bir parçasıyız. Her birimiz, siyaseten bir temsiliyet gerçekleştirerek demokrasiye katkıda bulunuyoruz. Onun için buna kıdem koymak mümkün değil. Bütçe de teknik düzenlemeler çerçevesine hazırlandı. Bütçe belirlenirken sıralamada ilk dikkat edilecek şey, Özel İdare’nin maddi durumudur. Hepimizin kanayan yarasıdır. Hiç kimse özel idarenin genel bütçesinin ikiye katlanmasına itiraz etmezdi. En uygun ve en adilane şekilde bu bütçe paylaştırılmaya çalışıldı. Zaten önergeler de komisyonlara sevk edilip çoğunluğu da kabul edildi. Bu önergeler de talepler doğrultusunda verildi. Maliyetler de araştırılarak asgari olarak tertiplenerek bütçeye koyuldu. Bunun dışında ek bütçelerimiz ve yedek kalemlerimiz var.

Ben bütüncül düşünmekten yanayım. Çanakkale ili bütün kurum ve kaynaklarıyla bütüncül ve tam bir koordinasyon halinde düşünülmeli… Bu kapsamda payımıza düşen ne varsa hepsini yapmaya da hazırız. Çanakkale’nin birçok gelir kaynağı bir araya geldiğinde ben eminim hep birlikte gurur duyacağımız işler yapacağız. Önümüzdeki bütçe, elbette ki hedeftir. Bunu gerçekleştirmek için de hep birlikte çalışacağız.” diye konuştu.

AK Parti ve CHP grubundan bazı üyelerin de bütçe ile ilgili söz almalarının ardından oylamaya geçildi. 2020 mali yılı hazırlık bütçesi oybirliği ile kabul edildi.

Eylem Gözeldere

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech