Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rakamlarla 1915 Çanakkale Köprüsü

Yapımına başladığı günden itibaren

Yapımına başladığı günden itibaren ‘nereden geçecek’, ‘hangi arsalar değerlenecek’, ‘bizde mi arsamızı satalım’ gibi soruların odağında kalan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün güzergahı ile ilgili hala yanlış bilinenler var. Vatandaşlar, “Köprü Balıkesir’den geçecek mi, Çan’dan, Biga’dan, Lapseki’den geçecek mi” sorularını hemen hemen her gün birbirlerine soruyorlar. İşte Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün net bir şekilde güzergahı ve rakamlarla tanıtımı…

İstanbul Boğazı geçişine alternatif oluşturacak, Trakya ve Batı Anadolu sanayisi ve ticaretine katkı sunacak, nakliyede ve uluslararası taşımacılıkta süreyi kısaltacak, Çanakkale’nin ekonomik gelişimine katkı sunacak olan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün inşaatı son sürat devam ediyor. Dünyanın en büyük ve en uzun asma köprüsü olacak olan, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü hakkında vatandaşlar arasında yanlış bilgiler dolaşmaya devam ediyor. Bilhassa köprünün güzergahı ile ilgili bilgiler kafa karışıklığına neden oldu. Köprü Biga’dan, Çan’dan, Lapseki’den Balıkesir’den mi geçecek soruları, hemen hemen her gün vatandaşlar tarafından dillendirilir oldu.

“SİLİVRİ’DEN BAŞLAYACAK, SAVAŞTEPE’DE SON BULACAK”

Resmi kaynaktan edinilen bilgiye göre; Boğaz Köprüsü’nün otoyolu, İstanbul Silivri ilçesinde bulunan Kınalı mevkiinden başlayacak. Marmara Denizi’nin batı kıyılarından Gelibolu’ya doğru uzanan hatta devam edecek olan otoyol, köprü ile Gelibolu Sütlüce-Lapseki Şekerkaya mevkilerini birbirine bağlayacak. Çanakkale’yi geçen otoyol, Balıkesir yakınlarındaki Savaştepe’de son bulacak. 324 kilometre boyunca uzanacak yolun en kilit noktası ise, şüphesiz ki dünyanın en uzun asma köprüsü olacak olan Çanakkale Boğaz Köprüsü olacak.

“RAKAMLARLA KÖPRÜNÜN ANALİZİ”

Öte yandan rakamlarla 1915 Boğaz Köprüsü’ne bakılacak olursa, köprü tam bir mühendislik harikası olarak mimari tarihte yerini alacak. Toplam proje uzunluğu 88 kilometre olacak olan köprünün uzunluğu ise 4 bin 608 metre. 2 bin 23 metre orta açıklığı olan köprünün 4 adet viyadükü bulunacak. 318 metre kule yüksekliği bulunacak olan köprüde 6 adet gişe, 12 kavşak, 4 hizmet tesisi yer alacak.

Yapımı hızla devam eden, bugüne kadar inşaatında her hangi bir aksaklık yaşanmayan köprü, Çanakkale’de üretilen en önemli eserlerden birisi olarak tarihte yer alacak.

“ÇANAKKALELİLERİN KÖPRÜDEN BEKLENTİLERİ VAR…”

Çanakkale halkının en büyük beklentisi ise, köprü tamamlandıktan sonra, boğaz geçiş sorununu çözmesi, bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlaması ve bölgede yetişen tarımsal ürünlerin geniş ölçekte ihracatının artması şeklinde oldu.

KÖPRÜDE SON DURUM…

1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün iki yakasında Ağustos ayından itibaren, kule kesonları üzerine 800 ton ağırlığındaki bloklar yerleştirilmeye başlandı. Gelibolu yakasındaki keson üzerine 5’inci, Lapseki yakasındaki keson üzerine ise 4.bloklar konuldu. Köprünün ayakları bloklar konuldukça hızla yükselmeye devam ediyor. Bölgede çalışan yüzer vinç yardımıyla bağ kirişleri de ayaklara konuldu. Köprünün kule kesonları üzerinde yükselecek olan ayakları, sonuçlandığında toplam 318 metre yüksekliğe ulaşacak.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech