Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bu proje Türkiye’de hiçbir yerde yok”

Tarih, Turizm, Tarım” ile

Tarih, Turizm, Tarım” ile tanınan Çanakkale’nin 3T’sine bir T daha… Tasarım!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) İletişim Fakültesi bünyesinde öyle bir merkez açıldı ki, yalnızca Çanakkale’de değil Türkiye’de de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bilgisayar oyunlarında, filmlerde ve dizilerde kullanılan, bedensel hareketlerin dijitale dönüştürülmesi teknolojisi, açılan araştırma ve uygulama merkezi ile ilk kez Çanakkale’de hayata geçirildi.

Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi, geçtiğimiz günlerde kapılarını açtı. Hiçbir üniversitede ve hiçbir özel kuruluşta bulunmayan bu merkez, Çanakkale’nin dijital teknolojide ve görsel tasarımda bir adım öne geçmesini sağlayacak.

Avatar filmi çekildikten sonra, birçok sinemasever, çekimlerin nasıl yapıldığını merak etmişti. Oyunculara giydirilen pahalı kıyafetler, oyunculara bağlanan kablolar, hareketlerin bilgisayara yansıması, o kadar çok terim kullanılmıştı ki, sinemada tasarımın ve dijital teknolojinin ne derece önemli olduğu ortaya çıkmıştı. Dünyaca ünlü filmlerde ve bilgisayar oyunlarında kullanılan dijital görüntü tasarımı teknolojisi Çanakkale’de hayat buldu. ÇOMÜ İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan “Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi” geçtiğimiz gün kapılarını açtı.

Gerçekleşen açılışa, Vali Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ile ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat da katıldı.

“DERS PROGRAMI DEĞİŞTİ, UYGULAMA ŞANSI DOĞDU”

Türk sinema endüstrisinin milyarlarca dolar harcayarak, yurt dışında yaptırdığı grafik tasarım, dijital görüntü tasarımı konularına eğilen ÇOMÜ bu açığı kapatmak için bir anlamda düğmeye bastı. Dünya çapında kullanılan bir teknoloji, ÇOMÜ’de hayat buldu ve İletişim Fakültesi ders programlarında değişiklikler yapıldı. Artık öğrenciler, İletişim Fakültesi’nde, grafik tasarım, görüntü tasarımı, dijital görüntü gibi alanlarda daha çok ders görecekler ve eğitim merkezinde uygulayabilecekler.

“BİZ ÇANAKKALE OLARAK 3T’YE BİR T DAHA EKLEMEK İSTİYORUZ”

ÇOMÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, “Bugün çok önemli bir merkezin lansmanı için buradayız. Biz katılmış olduğ

umuz toplantılarda, hep 3T üzerinde durduk. Tarım, turizm, tarih… Biz dördüncü bir T’yi eklemek istiyoruz o da tasarım. Bizim fakültemiz 20 önce kurulurken, gittiğimiz toplantılarda, ‘Çanakkale için hep çok sayıda film üretiliyor, dizi üretiliyor neden biz buraya gelenleri tutamıyoruz?’ sorusu ile karşılaşıyorduk. Biz bununla ilgili fizibilite çalışması yaptık. Bir kenti marka yapmak çok uzun bir süreç… Kentin dinamiklerinin ciddi anlamda el vermesi gereken bir süreç… Biz ilk defa yeni bir kavramı ortaya koyduk ve tasarım dedik.

Biliyorsunuz Ar-Ge birçok kurum tarafından destekleniyor. Teknolojiler değiştikçe, yeni öncelikli alanlar otaya çıkıyor” dedi.

“BİZ BU PASTADAN NEDEN PAY ALMAYALIM”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, “Biz üniversitemizdeki araştırma üniversitesi olma potansiyelimizi gördük ve çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah araştırma üniversitesi olacağız. Gerçekten bu proje bize büyük heyecan veriyor. Bu alandaki pastanın ne kadar büyük olduğunu görüyoruz. Biz bu pastadan neden bir pay almayalım.

“BU PROJE TÜRKİYE’DE HİÇBİR ÜNİVERSİTEDE YOK!”

Şimdi üniversitelerde yeni bir heyecan ve yeni bir dönüşüm yaşanıyor. Araştırma üniversitesi olma hedefi… Bu projeler ve bu projelere öğrencilerin dahil edilmesi çok önemlidir. Dekanlarımıza söyledik, Ar-Ge faaliyetlerine yoğunluk vereceğiz. Projelere ağırlık vereceğiz. Artık biz ufak projeleri aştık. Uluslararası projelere odaklanacağız. Bu proje Türkiye’de hiçbir üniversitede yok. Hiçbir özel sektörde yok. Yabancılara yaptırıyoruz ve milyarlarca dolar, para dışarıya gidiyor” ifadelerinde  bulundu.

Tunahan Ünsal

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech