Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Vicdanlarına Seslendik ama Dinlemediler!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, termik santrallerin çevreyi kirleten bacalarına filtre takılma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesine ilişkin Meclis Genel Kurulu ve Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmalarda, “Sarayın kabinesindeki bakanların süslü cümlelerle insan sağlığından, çevrenin öneminden yenilenebilir enerjinin nimetlerinden bahsetmesi lafügüzaftır. Vicdanlarına seslendik ama dinlemediler” diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, termik santrallerinin bacalarına filtre takılma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesine ilişkin kanun değişikliğine, Meclis Genel Kurulu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda birer konuşma yaparak dikkat çekti. Özgür Ceylan, maddenin yasallaşması öncesi Meclis Genel kurulunda yaptığı konuşmada, Milletvekillerine seslendi. Çanakkale’nin termik santrallerin kuşatması altında olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Yurttaşlarımız bugün çevreyi kirleten zehir bacalarına filtre zorunluluğunun 30 ay daha ertelenmemesi için vicdanınıza göre oy kullanmanızı bekliyor” dedi. Özgür Ceylan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, ülkenin her yerinde çoğalan zehir bacalarının, çevreyi kirletmesine engel olmanın yolunun milletvekillerinin kullanacağı oylarla mümkün olacağını ifade ederek, “Artık Çanakkale’min Çan ilçesinde nefes almakta bile zorlanıyor insanlar. Çan Termik Santralinde filtre çalışmaları bir buçuk yıl önce başladı, ne zaman faal hâle gelecek?” diye sordu. Özgür Ceylan, çözümün, kamu – özel ayrımı yapılmaksızın filtre ve baca gazı arıtma sistemleri konusunda asla taviz verilmemesinde olduğunu söyledi. Meclis Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından, “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin” termik santrallerin çevreyi kirleten bacalarına filtre takılma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesine ilişkin 50’inci maddesi AKP ve MHP oyları ile kabul edilerek kanunlaştı.

“ÇAN’DA İNSANLAR GELECEKLERİNDEN ENDİŞELİ”
Çanakkale’de çalışır durumda 5 adet termik santral bulunduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Çan ilçemizde insanlar geleceklerinden endişe eder hâldeler. Bu santrallerin yarattığı hava kirliliği değerleri sadece insan sağlığını tehdit etmiyor, orada yaşayan bütün canlılar aynı riski taşıyorlar” dedi. Çanakkale’nin tarım kenti olduğunu, meyvelerin olgunlaşma süreleri bile bu durumdan etkilendiğini belirten Ceylan, “Çan’da yaşanan kirlilik Bayramiç’teki meyve ve sebze üreticisini de olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Özgür Ceylan, konunun hassasiyetine dikkat çekerken, “ÇED, PTD, HKT, İDK, idari dava süreçleri, elektrik üretim lisansı gibi konular, bu sıralarda oturan bazı arkadaşlarımıza bile yabancı gelecek kısaltmalardır. Çanakkale’de yoldan geçen bir vatandaşa sorsanız ne anlama geldiğini hemen açıklayabilecek hâle geldi hemşerilerim. Yaşam alanlarımızı devletle birlikte korumamız gerekirken bir de kamu bürokrasisiyle mücadele etmeyi öğrendi Çanakkaleliler” diye konuştu. Çanakkale’de herkesin ÇED uzmanı olduğunu, siyanürle zenginleştirme yapılacak madencilik faaliyetleri konusunda uzmanlaştığını belirten Özgür Ceylan, “İnsanlar işini gücünü bıraktı, mevzuat okumaya, bu konuda çıkan yargı kararlarını okumaya başladı. Sigaradan, alkole uzanan zam sarmalında birer kimyagere dönüştürdüğünüz insanlarımızı, şimdi de çevre düşmanı enerji yatırımlarına yol vererek, birer hukukçuya, ÇED uzmanına, hazır kıta nöbet bekleyen eylemcilere dönüştürdünüz Neredeyse bütün bir yaz Kaz Dağları’nda yaşanan orman katliamını durdurmak için dere tepe bize nöbet tutturdunuz. Yazık değil mi bu ülkenin insanına, emeğine, zamanına?” dedi.

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech