Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sırada 279 Maden Var!

Geçtiğimiz günlerde CHP’li vekillerin

Geçtiğimiz günlerde CHP’li vekillerin ısrarlı sorularına karşı kayıtsız kalamayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kazdağları’nda yer alan Kirazlı altın madeni için “Durduruldu” demişti. İşletme ruhsatı yenilenmeyen Kirazlı altın madeninin bölgedeki tek maden olmadığı anlaşıldı. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin’in soru önergesi karşısında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “155 şirkete, 279 maden arama ruhsatı verildi” dedi.

Gazeteniz Gündem’e konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Bu çok yönlü bir konudur. 279 arama ruhsatı sayısı oldukça ciddi bir rakamdır!” ifadelerinde bulundu.

Kazdağları son yıllarda, ekosistem zenginliği ve doğal tabiatı ile değil, maden sahaları ile gündemde… Kirazlı altın madenin işletmecisi olan Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin, işletme ruhsatı yenilenmemişti. İşletme ruhsatı yenilenmeyen alanda madencilik faaliyetleri durmuş, şirket faaliyetlerini askıya almıştı.

Geçtiğimiz hafta ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgedeki maden sahası ile ilgili biz o faaliyeti “Durdurduk” açıklamasında bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in geçtiğimiz gün yaptığı açıklama gerçeği gözler önüne serdi.

CHP’li Şahin’in soru önergesi üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez bir açıklamada bulundu. Bakan Dönmez, Kazdağları ve Madra Dağı bölgelerindeki maden sahaları ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Bahse konu alanda, 54 farklı kamu kurumu ve firmaya 107 adet arama ruhsatı, 2 farklı yabancı ortaklı firmaya 8 adet arama ruhsatı, 93 farklı yerli firmaya ait 148 adet işletme ruhsatı, 6 farklı yabancı ortaklı firmaya 16 adet işletme ruhsatı düzenlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

“BU ÇOK YÖNLÜ BİR KONUDUR”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Şimdi bu madenlerin işletme ruhsatı değil, arama ruhsatları vardır. Bu söz edilen sayı içerisinde taş ocakları da var. Bu çok yönlü bir konudur.

“ŞAHİNLİ’DEKİ PATLAMALAR KÖY EVLERİNDE HASAR YARATMIŞTI”

Metalik madencilik dışındaki faaliyetlerin, doğrudan tarımsal alanlara yakın bölgelerde yapılmadıkça çok ciddi bir problem yok gibi gözüküyor. Tehlike yok gibi gözüküyor ama taş ocaklarının özellikle toz gibi riskleri var. O tozlar tarım alanları için ciddi risk oluşturuyor. Mesela Lapseki Şahinli’de bulunan bir taş ocağında yapılan patlamalar, Şahinli’deki köy evlerinin çatlamasına neden olmuştu. Köylüler bu patlamalardan şikayetçiydiler.

“279 CİDDİ BİR RAKAM!”

Metalik madencilik faaliyetleri için çok miktarlarda su gerekiyor. Su gerektiği içinde tarımsal anlamda büyük sorunlar doğurabilirler. 279 arama ruhsatı bölge için çok ciddi bir rakamdır!” dedi.

Tunahan Ünsal

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech